Нова донација ЕУ Србији, стигло 10.000 маски

БЕОГРАД: Контигент од 10.000 заштитних маски стигао је данас у Србију, а реч је о новој донацији Европске уније (ЕУ) допремљене из складишта хитне медицинске опреме RescEU у Румунији.
rukavice
Фото: pixabay.com

Реч је о помоћи ЕУ која је одговор на захтев који је Србија поднела Механизму цивилне заштите Европске уније (ЕУЦПМ), а маске је преузео Сектор за управљање у хитним ситуацијама Министарства унутрашњих послова ради даље дистрибуције, наводи се у саопштењу RescEU

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је пошиљка још један израз конкретне и континуиране подршке ЕУ Србији, наводећи да је од марта ЕУ поклонила вентилаторе, респираторе, тестове, заштитну опрему и тријажне контејнере како би помогла Србији да превазиђе кризу изазвану корона вирусом.

Додао је да је ЕУ понудила и финансијски пакет за подршку економском опоравку у Србији.

Пошиљка, која је стигла у Београд, део је укупне испоруке 65.000 маски из RescEU -а у Србију, Хрватску, Црну Гору и Северну Македонију.

У саопштењу се наводи да је ЕУ у марту ставила Србији на располагање 93 милиона евра за борбу против епидемије корона вируса, од чега је 78 милиона евра намењено средњорочном економском опоравку.

Додаје се да је почев од марта организовано 15 карго летова којима је допремљено више од 721 тоне опреме потребне за борбу против корона вируса.

У највећој мери у питању су опрема и уређаји из Кине и Индије које је купила Влада Србије или су поклоњени Србији, док је ЕУ покрила транспортне трошкове у износу од 7,1 милион евра за укупно 15 карго летова.

Како се наводи, ЕУ је уложила додатних 4,9 милиона евра у набавку медицинских материјала као што су заштитне маске, инфрацрвени термометри, контејнери са намештајем за тријажи и хитну здравствену негу, стационарни концентратори кисеоника, уређаји за ПЦР, монитори за интензивну негу, уређаји за мониторинг, вентилацију и анестезију, респиратори...

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести