Њилаш у Бриселу на партнерском састанку Еразмус + пројекта

НОВИ САД: Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице, Михаљ Њилаш, у Бриселу је присуствовао партнерском састанку поводом припреме Еразмус + пројекта.
njilas, pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

На састанку партнерских организација из 10 земаља Европске уније, средње школе, факултети, представници привредног и јавног сектора су разменили податке о тренутном стању и изазовима са којима се суочавају не само пољопривредне школе, већ и сам сектор пољопривреде у Европи, саопштено је данас из Покрајинске владе.

Њилаш је потврдио, каже се у саопштењу, да се изазови и проблеми у образовном систему у области пољопривреде Републике Србије, у великој мери подударају са изазовима и проблемима са којима се суочавају и партнери из Европске уније, поготово у светлу великог генерацијског дисбаланса у пољопривреди, тј. услед високе просечне старости пољопривредника, слабог уписа ученика у средње пољопривредне школе као и услед лошег имиџа пољопривреде код младих људи.

На састанку је договорено да ће пројектни партнери у склопу радних пакета пројекта урадити упоредну анализу образовних система у својој земљи, идентификовати слабе тачке и изазове, те у складу са циљаним активностима донети даље препоруке за унапређивање и популаризацију образовања и едукација у пољопривредним школама.

Позив за састанак упутила је Академија за пољопривредно предузетништво "Асмилдклостер" из Данске у јуну 2019. године, а позване су институције из Републике Србије да у својству партнера учествују у пројекту стратешког партнерства за кључну активност - стратешка партнерства.

Стратешка партнерства су међународни пројекти који подржавају развој, размену и примену иновативних пракси и заједничких иницијатива које промовишу сарадњу, узајамно учење и размену искустава на европском нивоу, наведно је у саопштењу.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести