Нема неочикаваних реакција на вакцину

БЕОГРАД: Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС) рекао је вечерас да у Србији нису забележене неочекиване реакције на вакцине против короне, а да је до сада било 12 нежељених реакција које су се односиле на повишену температуру, главобољу или малаксалост која траје неколико дана.
vakcinacija fifa
Фото: Дневник/ Вања Фифа
Он је за РТС рекао да се све реакције пажљиво прате путем Националног центра за фармаковигилансу при Институту "Батут" и да број људи који су имали нежељене реакције није неуобичајен.
 
"Ту се не евидентирају све нежељене реакције, као што су бол на месту примене, црвенило, благ оток или блага температура. Тражимо неке неочекиване, којих није било или озбиљније нежељене реакције којих је било изузетно мало и углавном су се односиле на системске поремећаје као што је повишена температура, главобоља, малаксалост која траје неколико дана", истакао је Зелић.
 
Додао је да су у константној вези са мониторинг центром Светске здравствене организације и са самим произвођачима цепива који имају обавезу да периодично извештавају Агенцију за лекове о безбедности вакцина.
 
Зелић је рекао да су нежељене реакције пријављене за "Фајзерову" вакцину која се највише и примењује у Србији.
 
Говорећи о алергијским реакцијама на вакцину компаније "Фајзер", Зелић је истакао да се под бурним алергијским реакцијама сматрају шокови, када је неопходна хоспитализација и примена адреналина и урбазона и да се то не може помешати са алергијском кијавицом.
 
"Оно што је битно јесте да су алергијске реакције на које ми указујемо оне које се односе на састојке вакцине. То су заиста ретки случајеви када пацијенти који иначе имају бурне реакције на најразличитије узроке и недефинисане узроке могу да буду алергични на неке од састојака вакцина и тада се препоручује додатни опрез", нагласио је Зелић.
 
Додао је да је у целом свету евидентиран мали број таквих реакција, као и да је то јасно дефинисано у упутствима која су доступна на сајту Агенције за лекове.
 
Павле Зелић је навео да из Кине стиже вакцина "Синофарм", док вакцину "Синовак" производи други произвођач.
 
"Србија це добити ''Синофарм'' вакцину. Стручњаци Агенције у овом тренутку раде на процени документације како бисмо, као и за претходне вакцине, у најкраћем могућем року, поштујући наше високе стандарде и законе и подзаконска акта који важе и који су усаглашени са високим нормама које важе у ЕУ и другим развијеним земљама могли да кажемо да су вакцине квалитетне, ефикасне и безбедне", рекао је Зелић.
 
Како је рекао, ефикасност "Синофарм" вакцине, у зависности од извештаја, јесте између 80 и 86 одсто.
 
"Ја бих само нагласио да је ова ефикасност о којој говоримо базирана на клиничким испитивањима. Ми ћемо коначне ефекте и коначну заштиту коју вакцина пружа видети тек када прође одређено време и када се оне примењују на милионима грађана", истакао је Зелић.
 
Нагласио је да је Агенција за лекове и медицинска средства према закону дужна да све вакцине, свих произвођача, проверава на исти начин, према високим стандардима и да се проверава свака увезена серија.
Zlaticka
16.01.2021 • 13:58
Ja cu da se opredelim za rusku.Verujem u njihovu alternativnu medicinu,a imam ruski aparat za preciscavanje vazduha,alergena i duvanskog dima u stanu,koji se pokazao odlicno i kad je napolju vazduh zagadjen.Jedino se pitam posto se vakcina prima jos jedna za dve do tri nedelje,sta ako ruske nema dovoljno,da li moze da se primi kineska.
mila
17.01.2021 • 18:37
uslovit će oni nas da je sami primimo bez razmišljanja možemo da pričamo šta god hoćemo
EUR/RSD 117.5690
Најновије вести