Недовољна информисаност о карциному дојке

БЕОГРАД: Постоје иновативне терапије за један подтип рака дојке, али 80 одсто пацијенткиња са карциномом у поодмаклој фази и даље нема доступну иновативну терапију, речено је данас на трибини "Удружени за живот пред нама", посвећеној иновацијама у лечењу рака након десет година.
w
Фото: pixabay.com

Секретарка удружења Европа Дона Јасмина Црниловић Лукић истакла је да је неопходно да све категорије пацијената имају доступне нове лекове, али је оценила и да се у недовољној мери о томе информишу.

"Многе жене којима је дијагностикован карцином дојке забринуте су због недоступности адекватне терапије, али и како ће болест утицати на њихову породицу и пријатеље. Оне су у пракси невидљиве", рекла је Црниловић Лукић.

Она је додала да је од пресудне важности да се пацијенткиње едукују о свим аспектима лечења и психолошке подршке како би на време одреаговале и спречиле ширење болести.

Научни саветник на Институту за онкологију и радилогију Србије Снежана Шушњар рекла је да је према најновијим подацима из 2018. године утврђено да се у свету сваке године дијагностикује око два милиона особа са карциномом дојке.

"Карцином дојке је најучесталији карцином код жена, а свака 4. жена која болује од малигнитета се бори са раком дојке, док се један одсто свих новодијагностикованих карцинома дојке јавља у мушкој популацији", рекла је Шушњар.

Како каже, најновији подаци за Србију говоре да се код око 4.500 жена сваке године открије карцином дојке, што чини око 25 одсто одсто свих малигнитета које се открију код жена, а 1.600 особа сваке године изгубе битку са овом болешћу.

Према њеним речима, око 400 особа сваке године буде дијагностиковано са метастатским карциномом дојке, односно њеном најудаљенијом фазом.

"Већи део особа са метастатским карциномом дојке је лечен, али после неких 20 година болест се поново врати. Зато је важна информисаност", истакла је Шушњар.

Препознато је да ће од 2015. до 2030. године, како каже, број особа које имају метастатски карцином дојке у свету порасти за 40 одсто.

"У Србији је просечна дужина живота таквих пацијената од две до три године и то је иста статистика већ 10 година", навела је.

Начелник Дневне болнице за хемиотерапију на Институту за онкологију и радиологију Србије Ивана Божовић напоменула је да се у оваквом систему лечења користи ТНМ класификација ради сврставања пацијената у рижичне групе.

"На основу тих карактеристика можемо да се оријентишемо о њиховој даљој прогнози, нако чега одлучујемо о даљем лечењу", рекла је Божовић и додала да статистике говоре да су шансе за преживљавање код пацијената са раном фазом карцинома дојке 98,7 одсто.

"Када се болест прошири, преживљавање је 85 одсто, а када се узму у обзир пацијенти који имају метастатски карцином дојке, онда свега тречина пацијенткиња доживи 5 година живота", рекла је Божовић.

Како је навела, велики проблем је што пацијенти често нису у довољној мери информисани о важности скрининг прегледа, доступности наууцних информација, о самој превенцији болести, али и подршци за очување квалитета живота.

Психолошкиња на Институту за онкологију и радиологију Марија Андријић рекла је да су истраживања показала да свака 3. особа оболела од малигне болести има изражене психолошке тегобе.

"Најчесће су то симптоми депресије и анксиозности. Знање да је неко оболео од одмаклог карциниома дојке уводи у психолошку кризу и због тога је изузетно важна брига и превенција таквих тегоба", истакла је Андријић.

Она је додала да је битно да се читаво друшто бори да људи који болују од карцинома не буду изопштени и да им буде пружена адекватна подршка.

"Институт има саветовалишта која се баве психо-социјалном помоћи и подршком пацијентима. Брига о менталном здрављу је важан део савременог онколошког лечења", закључила је Андријић.

Трибине "Удружени за живот пред нама" одржаваће се све до Нове године у циљу што боље едукације јавности и самих пацијената о лечењу карцинома дојке.

На трибинама ће бити речи о напредовању рака дојке, систему лечења и доступности иновативних терапија, значају психолошке подршке у лечење ове болести у Србији и окружењу.

У пројекту учествује седам удружења у Србији, а то су Удружење жена оболелих од рака дојке "Будимо заједно" из Београда, Саветовалиште за жене оболеле од рака дојке "Јефимија" из Ужица, Удружења жена оболелих од рака "Бисер" из Ниша, Женски центар "Милица" из Врњачке бање, Удружење жена оболелих од рака дојке "Воља" из Крагујевца и Друштво за борбу против рака из Сомбора.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести