Недимовић и Марић: Сви надлежни у приправности због падавина 

БЕОГРАД: Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је данас да су све надлежне службе за заштиту и спасавање стављене у стање приправности и да се, имајући у виду најављене падавине у наредна три дана, обавља 24-орочасовни мониторинг на свим водотоковима у Србији. 
poplave
Фото: pixabay.com

„Према најави Републичког хидрометеоролошког завода, у наредна три, четири дана очекује нас доста кишног периода са и до 60 литара кише по квадратном метру у појединим деловима Србије“, рекао је Марић и додао да су тим циклоном поред Србије обухваћене и Босна и Херцеговина и Хрватска, саопштио је МУП. 

Према његовим речима, сви субјекти заштите и спасавања припремају се већ десет дана и у наредним данима максимално ће се пратити ситуација на терену. 

„Све јединице Сектора за ванредне ситуације, тимови за поплаве стављени су у стање приправности, као и Жандармерија, интервентне јединице полиције, Војска Србије и цивилна заштита“, рекао је Марић и указао да су у стању приправности и јавна предузећа за газдовање водама у Војводини и Србији. 


Повољни услови за вожњу, очекују се падавине 

Временске прилике су данас око подне повољне и омогућавају добру проходност путева и

углавном суве коловозе, али се очекује промена времена и обилније падавине, саопштава АМС С.

Према последњим информацијама добијених од ЈП "Путеви Србије" на наплатним станицама нема задржавања.

Према последњим информацијма Управе граничне Полиције на путничким терминалима граничних прелаза нема дужих задржавања од 30 минута.

Теретна возила се на Хоргошу на излазу задржавају на Хоргошу 180 минута, Батровцима 60 минута, Шиду 180 минута.


Марић је истакао да ће надлежне службе испратити ситуацију и на критичним тачкама имати тимове спремне да, уколико буде било потребно, реагују и спасавају људске животе. 

Говорећи о критичним тачкама, Марић је рекао да се најављују бујичне поплаве, али не и поплаве на великим рекама, као и већа количина падавина на територији западне и југозападне Србије и Војводине. 

Он је упозорио да може доћи до проблема у урбаним срединама, у ситуацијама када канализација не може да повуче одређену количину воде и додао да су надлежне службе и за то спремне. 

Марић је подсетио да Сектор за ванредне ситуације има око 3 000 ватрогасаца-спасилаца у редовном саставу, у оквиру којих има 13 регионалних тимова за спасавање са око 130 припадника, што је знатно више људи у односу на неки ранији период.

„Оперативно је девет Специјализованих јединица цивилне заштите за спасавање на води и под водом са око 150 припадника. Дакле, располажемо са око 300 људи обучених и потпуно опремљених за спасавање у случају поплава и са око 90 чамаца“, навео је Марић. 

Недимовић: Не очекујемо веће проблеме на рекама

„У Србији се у наредна 24 сата, почевши данас од 17 часова, очекује да ће се излучити количина падавина између 40 и 60 литара по квадратном метру, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и додао да је то дупло мање него што су прогнозирали прошле недеље.

Према Недимовићевим речима, циклон који је дошао из правца Јадрана променио је правац и излучио се на простору Босне и Херцеговине, а данас ће, каже, захватити север и северозапад Србије уз Дрину, међутим, не очекује да ће на Сави бити већих проблема.

"Ситуација са аспекта падавина на простору Србије је боља него што смо очекивали у среду и четвртак. Циклон је променио правац, зато не очекујемо веће проблеме, осим у неким токовима који могу створити бујичне воде на западу Србије", рекао је Недимовић новинарима након потписивања Споразума са Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД).

Подсетио је да је највише падавина било на простору БиХ, код Бихаћа и на простору Републике Српске, где је, каже, пало 220 литара кише по квадратном метру.

Додао је да је оно што ће евентулано представљати проблем од четвртка и петка, јесте када се сва та вода која се излучила на простору слива реке Врбас, Босне и Сане улије у Саву и стигне код Јамена.

"Међутим, сва наша пољопривредна предузећа су стављена у функцију у том делу Србије. Ја не очекујем да ћемо ући у ванредну одбрану од поплава на Сави. Можда уђемо у редовну, а то значи посматрање простора и утврђивање да ли има неких оштећења на насипима", указао је Недимовић.

Каже да за Србију више нема "фактора изненађења" када су поплаве у питању, јер је, подвлачи, држава у последњих пет година на 500 локација реконструисала или изградила нове водопривредне објекте.

Каже да службе у послења 24 сата непрекидно прате ситуацију на терену и додаје да није ни билзу онога што је било очекивано.

Недимовић напомиње да киша неће утицати на род, већ да ће пољопровреди још воде и користити.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести