Недеља турске културе у Србији

БЕОГРАД: У част проглашења 2019. године "Годином Гобекли Тепе-а" водећа тема треће по реду манифестације "Недеља турске културе" која ће се одржати у Београду од 7. до 10. октобра је "Гобекли Тепе: човек и живот".
turska kafa
Фото: pixabay.com

Манифестацију "Недеља турске културе" организује Институт Џунус Емре, а почеће изложбом "Гобекли Тепе од давнина до данас" чијем ће отварању на Калемегдану 8. октобра у 12:30 часова присуствовати супруга председника Републике Турске госпођа Емине Ердоган.

Поводом "Године Гобекли Тепе-а" Институт Џунус Емре путем манифестације "Недеља турске културе", али и предавања и изложби, програма представљања турске кухиње "Пут пшенице дуг 12.000 година" са Шефом Омур Акором, као и програма базираном на употреби играчака инспирисаних Гобекли Тепе-ом у склопу дечјег фестивала "Хајдемо напоље" у различитим деловима света представља Гобекли Тепе светској јавности.

У вези са тим, у оквиру манифестације "Недеља турске културе" чија је водећа тема -Гобекли Тепе: човек и живот на Калемегдану, једном од важних туристичких места Београда, одржаће се изложба Гобекли Тепе.

На изложби ће сви заинтересовани моћи да виде историјски пут од открића до данас и монументалне грађевине Гобекли Тепе-а.

Током недеље у којој ће светској јавности бити представљено животно путовање човека са анадолских простора председник комитета за ископавања на локалитету Гобекли Тепе Џелал Улудаг одржаће предавање на Београдском Универзитету.

У Галерији Сулуј биће отворена изложба керамике "Цивилизације Анадолије".

Изложбу чине предмети из личних колекција др Сидике Сибел Севим, професора на Универзитету Анадолија и др Џемалетин Севима.

Уметници су предмете који ће бити приказани на изложби израдили инспирисани богатим културним наслеђем Анадолије.

Након отварања изложбе и кратког представљања уметничких радова уметници ће са посетиоцима поделити више информација о рађању уметничке керамике и њеном богатству.

У оквиру манифестације "Недеља турске културе" уметници ће се такође састати са студентима Факултета примењених уметности у Београду.

На радионици којој ће присуствовати професори и студенти одсека за керамику уметници ће представити специфичности, историју и методе турске керамике.

Студенти ће дела која самостално дизајнирају украсити турским дезенима.

Богатство турске кухиње и њена гастрономска култура формирана према географском положају и условима који владају у Анадолији, која је била домаћин многим старим цивилизацијама биће представљени свим љубитељима кулинарства у Србији.

Познати шеф и аутор књига о кулинарству Али Аћикгул и шеф идрис Гулер одржаће радионицу турске кухиње у Метро Хореца центру 9. октобра 2019. године са почетком од

Изложба "ГАП: Од давнина до данашњице" коју чине фотографије људи и живота у Југоисточној Анадолији такође је део Недељ турске културе.

Изложбу је припремила Регионална канцеларија за развој Пројекта Југоисточна Анадолија и она представља културне и историјске вредности ове области биће отворена 10. октобра 2019. године.

Богато музичко наслеђе Анадолије представиће челиста Угур Ишик на концерту "Дух анадолије" 10. октобра у концертном салону Београдске филхармоније.

На концерту уметник ће извести мелодије свих цивилизација које је Анадолија угостила.

Челиста Ишик ће у оквиру манифестације "Недеља турске културе" одржати музички мастер клас у просторијама АКУД Иво Лола Рибар коме ће присуствовати овдашњи челисти.

aca ns
06.10.2019 • 00:16
imali smo mi 500 godina turske kulture,dosta vise
EUR/RSD 117.5847
Најновије вести