Неће бити проблема на граници за оне који крену 1. и 2. јула

БЕОГРАД: За групе које у Грчку крену 1. и 2. јула неће бити проблем уколико не стигну да попуне нови образац који мора да буде стар 48 сати и представницима Јуте колеге из Грчке обећале су да ће то уважити, каже директор Националне асоцијације туристичких агенција (Јута) Александар Сеничић.
granica carina
Фото: Tanjug (D. Goll, arhiva)

Од 1. јула путници који у Грчку долазе авионом, морем или копном, мораће да попуне посебан образац најмање 48 сати пре уласка у ту земљу на основу којег ће добити посебан бар код (QR).

Сеничић објашњава да се ради о давању уобичајених података и да се овог пута то ради онлине.

"Биће мало проблематичан тај узлаз и попуњавање формулара с обзиром на то да је ово ново и да за путовање 1. или 2. јула већ каснимо 48 сати, али имамо уверавања од колега из Грчке да то неће бити проблем за групе које крену на пут тада и да ће бити толеранције за то", рекао је Сеничић.

Формулар се може наћи на сајту владе Грчке и имају га све туристичке агенције, а такође ће бити и на сајту Јуте.

Како је наведено, не добија се одмах QR код већ повратни мејл који је електронски генерисан, а у наредних неколико сати стиже и QR код који је персонализован и довољан за сваког ко попуни формулар.

Сеничић каже да за Турску, Египат, Тунис и Шпанију нема посебних протокола и да се узорковано тестирање спроводи у свим овим земљама.

Истиче да до сада резултати нису показали да има позитивних као и да нико од путника није у карантину.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести