Небо над Србијом и Црном Гором потпуно безбедно

БЕОГРАД: Небо над Србијом и Црном Гором потпуно је безбедно, саопштила је Контрола летења Србије и Црне Горе СМАТСА, поводом раније данас изречене тврдње Синдиката контроле летења да је угрожена безбедност ваздушног простора.
kontrola leta
Фото: Youtube Printscreen

СМАТСА тврди да тај синдикат саопштењем узбуњује јавност пред почетак преговора о колективном уговору.

"Ваздушни саобраћај у надлежности СМАТСА одвија се безбедно и неометано, у складу са Законом о ваздушном саобраћају и међународним стандардима. Није било прекида у пружању наших услуга корисницима и овим путем снажно осуђујемо непрецизно и злонамерно узбуњивање јавности од стране дела Синдиката Контроле летења Србије и Црне Горе до којег је дошло, случајно или не, неколико дана пред почетак преговора о новом колективном уговору са оба репрезентативна синдиката", саопштила је СМАТСА.

У саопштењу СМАТСА подсећа да је под сталним надзором Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије, а на територији Црне Горе под надзором Агенције за цивилно ваздухопловство Црне Горе.

"Директни корисници наших услуга, авио превозиоци и њихови путници, могу бити уверени да је по среди неосновано узбуњивање јавности ради стварања притиска пред почетак синдикалних преговора и да то никако није одраз стварног стања", закључује СМАТСА.

Синдикат контроле летења (СКЛ) раније данас саопштио је да "постоје индиције да је безбедност ваздушног простора Србије и Црне Горе угрожена", о чему је, тврди, обавестио и међународне институције и кровни Европски синдикат радника у транспорту.

СКЛ је оптужио СМАТСА да незаконито и неблаговремено мења радна времена и да су те промене толико учестале да, како тврде, "могу бити погубне по живот и здравље запослених". Синдикат, између осталог, наводи да су контролори летења ускраћени за "адекватне собе за одмор и рекреацију" током радног времена, које су "преко потребне за враћање концентрације након напорних радних сати".

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести