Најбољи студенти на ФТН-у: Светосавска награда Милици Бановић

НОВИ САД: Поводом Дана Светог Саве, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду доделио је Светосавску награду свом најбољем студенту, за остварен изузетан успех током студија.
m
Фото: FTN

Поред овог традиционалног признања, први пут су додељене и награде које су добиле име у част српских научника, као и бивших декана ФТН-а, који су умногоме допринели развоју Факултета, али и читавог високог образовања у Србији.

Лауреат Светосавске награде за школску 2019/20. годину је Милица Бановић. Милица је у року од пет година завршила основне и мастер студије Енергетике, електронике и телекомуникација, с укупном просечном оценом 10,00. Током студија била је стипендиста Министарства просвете, науке и техношког развоја, затим Фонда за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника Универзитета у Новом Саду, као и Фонда за младе таленте Републике Србије.

Добитница је награде Фонда „Момчило Момо Новковић“ коју јој је Факултет техничких наука доделио 2018. године. Наредне године проглашена је најбољим студентом генерације у области техничко-технолошких наука на Универзитету у Новом Саду. Као волонтер, била је укључена у организацију бројних манифестација Факултета и учествовала је у научним конференцијама из области електротехнике и рачунарства. Паралелно док је похађала трећу и четврту годину студија, Милица је била сарадник – демонстратор, а затим и сарадник у настави на Департману за енергетику, електронику и телекомуникације.

Изузетно ми је драго што је мој Факултет препознао мој труд и рад током студија. Зато желим да поручим млађим колегама да уче и да се труде, да пронађу неку област за коју имају највише интересовања и да у том правцу усмере своје учење и истраживање, а резултати ће доћи, рекла је Милица.


Просеци 9,98 и 9,75

Стефан Бокић је добитник награде „Милева Марић Ајнштајн“, која се додељује као изузетна награда за остварен укупан просек изнад 9,50 на основним и мастер академским студијама најбољем студенту студијских програма Рачунарство и аутоматика, Софтверско инжењерство и информационе технологије, Информациони инжењеринг и Примењено софтверско инжењерство.

Стефан је завршио основне академске и мастер академске студије с укупним просеком 9,98 на студијском програму Рачунарство и аутоматика.

Алекса Стојковић је добитник награде „Никола Тесла“. Ова награда се додељује најбољем студенту студијских програма: Енергетика, електроника и телекомуникације, Мерење и регулација, Биомедицинско инжењерство и Електротехника за остварен укупан просек изнад 9,50 на основним академским и струковним студијама и мастер академским и струковним студијама. Алекса је завршио основне академске и мастер академске студије са укупним просеком 9,75 на студијском програму Енергетика, електроника и телекомуникацију.


Уз Светосавску награду, први пут су уручене награде Факултета техничких наука: „Милева Марић Ајнштајн“, „Никола Тесла“, „Живојин Ћулум“ и „Драгутин Зеленовић“. Предвиђено је да се ове награде додељују најбољим студентима на Дану Факултета техничких наука, међутим, у условима изазваним пандемијом ковид-19 и немогућности организовања прослава, награде су за претходну школску годину додељене поводом школске славе Светог Саве.

Награда „Живојин Ћулум“, за остварен укупан просек изнад 9,50 на основним и мастер академским студијама студената Производног машинства, Механизације и конструкционог машинства, Енергетике и процесне технике, Техничке механике и дизајна у техници, Чистих енергетских технологија, Саобраћаја и транспорта и Поштанског саобраћаја и телекомуникација, припала је Драгану Смиљанићу који је завршио основне и мастер академске студије с укупним просеком 9,90 на студијском програму Саобраћај и транспорт.    

Лауреат награде „Драгутин Зеленовић“ је Александра Врачар која је завршила основне и мастер академске студије са укупним просеком 9,69 на студијском програму Инжењерски менаyмент.

Признања - повеље, књиге и новчане награде, најбољима је у име Факултета техничких наука уручио проф. др Борис Думнић, продекан за финансије и развој ФТН-а. 

В. Ц.

Srdjan
02.02.2021 • 11:12
BRAVO !!!
Sonja
02.02.2021 • 11:12
Bravo Milice!
EUR/RSD 117.3253
Најновије вести