Набављене вакцине против грипа, биће доступне од 15. октобра

БЕОГРАД: Вакцине против сезонског грипа су набављене и у току је њихова дистрибуција широм Србије, а вакцинација ће почети од уторка, 15. октобра, кажу у Институту за јавно здравље "Милан Јовановић Батут".
Vakcina-grip-2411-A_Erski
Фото: Дневник (А. Ерски)

Први пут ове године обезбеђена је и четворовалентна вакцина против грипа, која обухвата два типа А вируса и два типа Б вируса.

"Наши грађани ће имати ову најсавременију вакцину као што је имају и све развијене земље у свету", рекла је за Танјуг епидемиолог у Институту "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић и нагласила да је вакцинација најефикаснији начин заштите од грипа.

Како је навела, ове године је набављено 290.400 доза вакцине, чији је произвођач француска компанија "Санофи Пастер".

"Ове године набавили смо 50.000 доза вакцина више него претходне године зато што смо у претходној сезони уочили да је изузетно велика заинтересованост наших грађана када је у питању ова вакцина и видели смо да је порасла свест о значају вакцинације", каже Кисић Тепавчевићева.

Навела је да је вакцина против грипа стигла тачно онако како је то планирано и предвиђено и да нагласила да је Србија једина земља у окружењу која је успела да на време набави вакцију која је сада доступна за њене грађане.

Апеловала је на све особе које су под повећним ризиком за настанак компликација уколико дође до инфекције да се у наредним данима вакцинишу и навела да је потребно две до три недеље да се створи имунитет који би организам заштитио од инфекције.

Напоменула је да су хронични болесници, особе са кардиоваскуларним обољењима, обољењима респираторног система, метаболичким обољењима укључујући дијабетес, гојазни, особе са бубрежном исуфицијенцијом, малигним обољењима и труднице у повећаном ризику за настанак компликација, чак и смртног исхода уколико дође до инфекције.

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да право на вакцинацију о трошку државе имају управо ризичне групе, као и особе које се због природе посла налазе под повећаним ризиком, а то су запослени у здравственим и установама социјалне заштите.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести