Митрофановој орден СПЦ за очување српских светиња на КиМ

БЕОГРАД: Патријарх Српске православне цркве Иринеј уручио је директорки Руског центра науке и културе (Рошотрудничество) Елеонори Митрофановој одликовање СПЦ, Орден свете Царице Милице за допринос који је као извршни директор Унеска дала очувању српских светиња на Косову и Метохији.
Orden SPC Mitrofanovoj Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Митрофановој је орден уручен вечерас на традиционалној свечаности коју СПЦ и Руски дом организују поводом руског празника, који се од пре четири године обележава и у Београду - Дана породице, љубави и верности.

Патријарх је захвалио Митрофановој на љубави и уважавању нашег народа и на залагању за јачање културних и вековних односа две земље. "Један од разлога за одликовање је њен допринос и оно што чини Русија за осликавање нашег Храма Светог Саве", поручио је Иринеј. 

Петријарх СПЦ поновио је да је велика улога Митрофанове у очувању српских светиња на КиМ, јер су захваљујући њеном залагању оне остале у оквиру српске цркве, државе Србије и њеног културног наслеђа.Митрофанова је захвалила СПЦ уз поруку да је сарадња православних цркви две земље утемељена на чврстим и добрим братским односима.

"Нисмо дозволили прелазак православних светиња на КиМ у косовске. Придржавамо се Резолуције 1244 у којој се јасно каже да је КиМ унутар Републике Србије", поручила је она. Митрофанова је истакла и да јој је драго што је завршена купола на Храму светог Саве, и поручила да ће се сарадња у том облику наставити. 

На церемонији су традиционално додељене захвалнице и медаље брачним паровима који су у браку више од 25 година, а признања им је уручио патријарх. 

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести