Министарство: Ученици неће остати без распуста

БЕОГРАД: Ученици неће остати без распуста, већ је број дана распуста смањен како би се уз што мање додатних напора завршла наставна година када ситуација буде нормализована, саопштило је данас Министарство просвете, науке и технолошког развоја.
skola ucionica pixabay
Фото: pixabay.com

Пролећи распуст за ученике основних и средњих школа уместо десет дана трајаће четири дана, а Министарство наводи да је промена календара образовно-васпитног рада за основне и средње школе за школску 2019/2020. заснована на укупним мерама Владе Србије у време ванредног стања и напорима да се у наредним недељама обезбеди да грађани што мање излазе из куће због ширења корона вируса.

“Постоји заснована стручна процена да би у наведеном временском периоду могло да дођ до повећања ризика од ширења епидемије”, наводи се у саопштењу.

Промена календара је, објашњавају, резултат стручне процене и заснива се на законским овлашћењима ресорног министра.

Поручују да је одлука о измени календара донета искључиво у интересу заштите наставника и ученика у време ванредног стања и пандемије и у ситуацији када је одложен почетак другог полугодишта, због наглог повећања броја оболелих од сезонског грипа.

“Распуст је намењен ученицима, а не и запосленима у школама. Изменом календара ученици не остају без распуста, већ је смањен број дана распуста како би се створио додатни простор да ученици и наставници уз што мање додатних напора заврше наставну годину када ситуација буде нормализована”, саопштава Министарство.

Како се наводи, у време ванредног стања, када се и настава и учење реализују на другачији начин, Министарство редовно даје подршку наставницима и ученицима када је реч о рационалном коришћењу радне енергије и времена и указује да је важно да се обезбеди континуитет комуникације школа и породица.

Школским календаром предвиђено је да пролећни распуст траје од 11. до 20. априла, а изменама нерадни дани ће бити од 17. до 20. априла.

 

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести