Министарство: Неосноване тврдње УНС-а

БЕОГРАД: Министарство финансија демантовало је тврдње Удружења новинара Србије (УНС) и навело да је неоснована тврдња да је било којим мишљењем Министарства вишеструко увећана основица на порез на имовину за средња, мала и микро правна лица, с обзиром да су сва мишљења Министарства усаглашена са прописима из 2013. године.
UNS logo  Foto: UNS
Фото: UNS

Удружење новинара Србије је раније данас саопштило да му је порез енормно повећан преко ноћи и оценило то као напад на независност УНС.

Министарство је истакло да је Закон о порезу на имовину у делу који уређује питање основице пореза на имовину правних лица последњи пут измењен 2013. године, са применом од 2014. године.

По том закону порез на имовину одређује локална пореска администрација, а не Пореска управа, нити Министарство финансија. Ово министарство нема надлежност у примени одредбе коју у свом саопштењу наводи УНС, пише у саопштењу.

Министарство је наводе УНС назвало "малиционзим тврдњама" и истакло да је закон исти за све.

У саопштењу се наглашава да је надлежност Министарства финансија да, на захтев странака, доставља стручна мишљења о примени одређених законских прописа, што је оно у том случају и урадило.

Како се наводи, Министарство се у мишљењу изјаснило о томе на који начин би требало да се примењују законске одредбе, а да о примени одредбе одлучују локалне самоуправе.

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести