Министарство: КарГо ради нелегално, надлежни да спроведу закон

БЕОГРАД: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре подсећа да је Закон о превозу путника у друмском саобраћају прошао све инстанце, да је прописао услове за све видове превоза путника, укључујући и такси превоз.
Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Фото: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Министарство је, наиме, реаговало на поједине ставове званичника и представника невладиног сектора попут НАЛЕД-а, а у којима се релативизује чињеница да удружење КарГо обавља такси делатност супротно закону који уређује превоз путника у друмском саобраћају.

У овом закону нема никаквих ''рупа'' како се покушава представити у делу јавности, већ је реч о покушајима да се оправда нелегално обављање превоза од стране удружења КарГо, наводи се у саопштењу које је медијима достављено из кабинета министарке.

У саопштењу Министарство подсећа да је управо Закон о превозу путника у друмском саобраћају санкционисао нелагалне видове превоза, као што је пружање такси услуга под плаштом лимо сервиса.

Подсећамо да је пре доношења овог закона управо Кар го користио постојање више закона који недовољно прецизно уређују исту област, за нелегално организовање такси превоза. Такође смо непријатно изненађени и неистинитим тврдњама појединих професора Саобраћајног факултета, који отворено обмањују јавност да КарГо није такси и не крши закон, наводи се у саопштењу.

У Министарству тврде да је недвосмислено да се удружење Кар Го бави организовањем нелегалног такси превоза, супротно важећем закону.

Делатност коју обавља КарГо није пружање помоћи члановима на путу, како представници ове компаније покушвају да га објасне вређајући тиме интелигенцију грађана нити је пружање услуге паметног превоза у градовима, који у важећој класификацији делатности Србије нигде не постоји, тврде у Министарству.

Кажу и да никада питање увођења "нових услуга" у превозу путника није предложила било која групација, појединац, организација, па ни од "самопрокламованих лидера четврте индустријске револуције".

Министарство подсећа и да су за спровођење Закона о превозу путника у друмском саобраћају надлежни градски инспекцијски органи, полиција и комунална полиција, којима су законом дата и додатна овлаћења, како би могли да санкционишу сваки вид нелегалног превоза.

Осим ових органа, сузбијањем нелегалног превоза треба да се баве и други органи, посебно они чију надлежност представља утврђивање злоупотреба удружења, као правне форме, којом се покушава дати привид легалности једној очигледно нелегалној активности, ефикасније процесуирање прекршајних или кривичних поступака, за прекршаје, привредне преступе или кривична дела, који се врше током организације и вршења наведених активности, кажу у саопштењу.

Све што су навели у саопштењу, како кажу у Министарству, нема везе са оценом квалитета такси службе и са питањем да ли таксисти плаћају или не плаћају порез, јер је, како кажу, то питање већ регулисано законом и свако понашање супротно закону мора бити најстрожије санкционисано.

Министарство због свега што је изнелио сматра да блокада града није решење, већ да је једино решење спровођење закона од стране оних институција које су за то надлежне, као и прилагођавање пословања компаније КарГо закону о превозу путника.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести