Међународна вежба за ванредне ситуације у октобру у Србији

БЕОГРАД: Међународна теренска вежба управљања последицама ванредних ситуација "Србија 2018" биће одржана од 8. до 11.октобра на територији општина Младеновац и Аранђеловац.
1
Фото: Tanjug

Меморандум о разумевању о извођењу заједничке вежбе ''''Србија 2018'''' данас су у Београду потписали начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић и координатор вежбе испред Евроатлантског координационог центра Клаудио Зојкаш.

Марић је нагласио да је реч о цивилној теренској, а не војној вежби, која ће, како каже, пружити шансу цивилним структурама државних органа који се баве заштитом и спасавањем да са тимовима из различитих земаља провежбају своје капацитете, одговарајући на ванредне ситуације.

''''Ова вежба је прилика и да се наше институције упознају са тим како раде и чиме располажу међународни тимови из партнерских земаља. Наш заједнички циљ је унапређење безбедности и заштита наших грађана, њихове имовине и културног наслеђа'''', рекао је Марић.

Он је подвукао да су искуства из поплава 2014. показала значај међународне сарадње и подсетио да је тада 14 земаља са 22 тима и око 600 спасилаца помагало грађанима Србије.

Марић је захвалио на сарадњи колегема из Евроатланстког координационог центра и међународним тимовима који ће учествовати у заједничкој теренској вежби.

Шеф Канцеларије за евроатлантско и глобално партнерство у НАТО Џемс Меки навео је да ће Србија бити домаћин 18. теренске вежбе ЕКЦ-а за управљање последицама катастрофа великих размера.

EUR/RSD 118.0300
Најновије вести