Матић: Србија није угрожена хакерским нападом

БЕОГРАД: Државни секретар министарства трговине и телекомуникација Татјана Матић каже да системи у Србији у овом тренутку нису угрожени од хакерског напада који је протеклог викенда погодио свет.
Hakeri napad / pixabay.com
Фото: pixabay.com

Потпуна заштита од хакерских напада, како каже, не постоји, али је Србија предузела кораке како би се заштитила у тој области.

"Када је у питању Србија опасност у овом моменту не постоји. Ми имамо механизме и системе заштите што се тиче установа од посебног значаја, а када је у питању привреда протокол о информационој безбедности сви морати да примењују", рекла је Матић за РТС.

Она је подсетила да је протеклог викенда на мети хакера било 150 земаља, да је било угрожено више од 200.000 корисника, а да су на мети били системи од посебног значаја као што су болнице у Великој Британији што директно угрожава животе људи.

"Наша држава донела је Закон о информационој безбедности и подзаконска акта. Формира се Национални центар при Рателу за пријем оваквих инцидената, центар Управе заједничких послова за потребе државних органа, Министарство одбране имаће посебан центар", појаснила је Матић.

Први корак заштите, како каже, је успоставити кораке и механизме и да је наша држава то већ учинила 

"Развијају се информационе технологије, сајбер напади напредују тако да нема потпуне заштите. Израелци су најдаље отишли у заштити и они кажу немогуће је у потпуности заштитити систем. Операративни системи сви имају слабости", појаснила је Матић.

Говорећи о игрици Плави кит,у којој се деца позивају на самоповређивање Матићева каже да таквих примера у Србији није било.

"Кол центар за безбедност деце на интернету од 1.500 позива није добио пријаве таквих врста игрице", нагласила је она и додала да су едукација и превенција најважнији.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести