Марић: Пожар на Старој планини гасиће и руски Иљушин

БЕОГРАД: Србија је затражила помоћ Русије у гашењу пожара на Старој планини, у којем за сада нису угрожени људски животи и имовина, рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић и додао да се очекује да ће руски авион "Иљушин 76" стићи у Србију наредних дана.
predrag maric
Фото: Tanjug/MUP

Марић је за ТВ Пинк рекао и да је упућин званични допис Министарству за ванредне ситуације Русије за ангажовање највећег авиона за гашење шумских пожара "Иљушина 76".

То је њихов, али можда и у свету, најбољи авион за гашење пожара. Реч је о летелици која носи 42 тоне воде, има 10 чланова поседе. Очекујемо у наредних дан или два да тај авион дође у Србију и да се укључи у акцију гашења из ваздуха, што ће нашим људима знатно олакшати посао, рекао је Марић.

Марић је рекао да у пожару нису угрожени људски животи и имовина и да ће се данас покушати гашење из ваздуха, јер то јуче није било могуће због густог дима.

Он је нагласио да је од јутрос на терену око 200 људи ангажовано на четири сектора, и то 90 ватрогасаца, 50 припадника жандармерија, радника "Србија шума" и мештана.

Појашњава да је пожар на великој висини и да се до места где гори шума и растиње не може доћи возилима већ мора да се пешачи око два сата.

Покушаћемо данас гашење из ваздуха. Јуче нисмо могли због густог дима. Два хеликоптера МУП-а Србије ће данас око поднева обавити извиђање и ако буде услова вршити гашења, навео је он.

Појашњава да руски авион у таквим условима може да лети, али да хеликоптери не могу.

Пожар који букти на Старој планини прешао је на српску територију из Бугарске.

Марић наводи да је једна десетина пожара је на српској стране, а девет десетина је на на бугарској.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести