ЛОНЧАР: Са гама и икс ножем уштеда 40 милиона евра

БЕОГРАД: Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да је држава Србија, лечећи пацијенте на икс и гама ножу, за последње четири године уштедела 40 милиона евра.
loncar, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Лончар је, гостујући у Јутарњем програму РТС, навео да су пацијенти оболели од малигних болести, са туморима и метастазама на различитим органима, којима је био потребан третман икс ножем, раније упућивани у иностранство.

Лончар је објаснио да је тренд у савременој медицини да се онколошки пацијенти прво третирају на икс ножу, гама ножу или неко сличном апарату и да се тек онда примењује оперативно лечење.

Гама нож се користи за лечења тумора у глави и врату и третирање метастаза, док се икс нож примењује на целом телу.

Лончар напомиње да, поред икс ножа који Србија има годину дана, већ четири године користи гама нож којим је третирано 2.965 пацијената.

"Просечно, цена третмана у иностранство је 10.000 евра, значи око 30 милиона евра смо уштедели за четири године лечећи пацијенте на гама ножу, а за годину дана смо на 509 пацијената на икс ножу уштедели 10 милиона евра", истиче Лончар.

Пре тога, подсећа Лончар, мали број пацијената је одлазио у иностранство, а многи нису ни дочекали третман овим савременим апаратима.

У Србији од рака годишње оболи 35.000 људи.

Министар Лончар је најавио да ће, поред набавке нове опреме, држава наставити да помаже и лечење деце у иностранству.

"Преко буџетског фонда до данас је 180 малишана отишло на лечење у иностранство, неки више пута, 339 узорака је послато у иностранство да се дође до дијагнозе и 31 страни стручњак је дошао овде да лечи нашу децу. За то смо до сада дали 950 милиона динара ", истакао је министар здравља.

Поред тога, нагласио је Лончар, више од седам милијарди динара издваја се за лечење особа који болују од ретких болести.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести