Лончар: Највиши стандарди лечења за милон становника 

КЛАДОВО: Министар здравља Златибор Лончар обишао је данас здраствени центар Кладово, који је прошле године добио два нова апарата, линеарни акцелератор и ЦТ стимулатор, и рекао да је задовољан што се апарати користе у пуном капацитету и што су радници обучени да на њима раде.
lonccar_kladovo
Фото: Танјуг (Видео)

Лончар је навео да је опрема у Кладову најсавременија, те да ће то омогућити да говото милион становника овог дела Србије не морају да иду у друге градове како би добили адекватну здраствену негу.

"Пацијенти сада добијају терапију попут оне у Београду, Прагу Бечу, Нишу… Милион становника може овде да се личи, а договорили смо се да у јануару решимо и апарат за брахи терапију који је стар и често се квари, то ћемо да обезбедимо у сарадњи са ЕПС, пола они пола министарство. Такође, потписан је уговор да се купи нова технологија за офтамологију која ће бии набављена у најкраћем року", навео је министар.

Он је додао да је у плану и унутрашња и спољашња реконструкција бонице, те да ће и стари акцелератор који и даље ради у року од три године бити замењен новим.

Лончар је истакао да за лечење новим апаратима не постоје листе чекања, те да сви оболели могу да се лече на време и близу куће.

Он се посебо захвалио запосленима који са великим ентузијазмом дочекују сваку иновацију и који показују да цене добијена средтсва и да желе да уче и унапређују се.

Упитан за нова запошљавања у здравству, Лончар каже да не постоји забрана запошљавања у том сектору, али да мора постојати контрола како не би долазило до ситуације где неких специјалности има превише, а неких нема довољно.

"Све што је неопходно да се прими је примљено, више хиљада лекара је запослено и 6.000 специјализација је дато. Морате да имате визију, јер када дате специјализацију то је готово за најмање пет година, прве специјализације које смо дали још нису завршене и сада немамо неке кадрове, јер се о томе није водило рачуна", навео је министар.

Додао је да ће поред 100 најбољих свршених студената медицине који су запослени до краја месеца биит запослено још најмање 50 најбољих дипломаца.

Како каже, то је део мисије где ће лекари у својој земљи имати све услове за рад и најсавременије апарате како неби имали потребе да одлазе од своје куће.

Министарство здравља обезбедило је линеарни акцелератор и ЦТ симулатор за потребе зрачне терапије пацијената оболелих од малигних болести у вредности несто већој од три милиона евра, где је вредност опреме скоро 2,5 милиона вера, а грађевинских радова око 564.000 евра.

Изграђено је и нових 196 квадрата, док је адаптиран простор величине 161 квадрат.

Обука за рад на апаратима извршена је током прошле године, а нова опрема почела је да се користи 10. јула ове године од када је 130 пацијената добило терапију.

građanin srbije
05.12.2018 • 15:27
DA POVUČETE ZAKON o 'kaznenim poenima za odlazak u penziju pre 65 godina' ! Kada smo počinjali da radimo i tokom celog radnog veka od ČETRDESET GODINA - Z A K O N I nisu predviđali takvu opciju. Možete da 'svoj zakon' .uslovno primenite samo za period od momenta njegovog donošenja pa nadaljea ne i za period u stažu građana PRE VAŠEG ZAKONA! Ni ti nemaš 65 godina pa ne primaš platu umanjenu za ČETVTINU !
EUR/RSD 117.5492
Најновије вести