Лончар: Лекови на бази канабиса могу под једним условом

БЕОГРАД: Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да сви лекови на бази канабиса са тачно утврђеном и доказаном концентрацијом могу да уђу у Србију, али нико за то није тражио дозволу.
kanabis
Фото: pixabay.com

"Такви лекови са прецизно утврђеном концентрацијом канабиса и данас и јуче и сутра могли су и могу да уђу у земљу", рекао је Лончар новнарима, након што је са председником Србије Александром Вучићем обишао Градски завод за хитну медицинску помоћ.

Одлуку о легаилзацији канабиса у медицинске сврхе, како је рекао, не доноси Министарство већ струка која се сложила да сваки производ који има тачно назначен проценат и тачну концетрацију канабиса може да добије дозволу и уђе у земљу.

"Али зато се нико није јавио да добије дозволу", рекао је Лончар и додао да употреба канабиса у медининске стврхе није табу тема за Министарство.

"Не можемо да дозволимо да имамо супстанце у којима се не зна тачна концентрација канабиса. На пример имамо уље коме не знамо тачну концетрацију канабиса, шта ће се десити ако га неко узме и десе се поледице, ко ће бити крив - држава јер је то дозволила", рекао је министар.

Подсетио је да неке земље лелагизују, неке повлаче дозволе и да постоје разна мишљења. 

Лончар је потврдио и да ће се радити на истраживању здравља нације.

Подсетио је да је Министарство урадило истраживања о употреби анитбиотика и интрахиспиталним инфекцијама.

Истраживања су обављена како бисмо имали тачно дефинисане податке докле смо стигли за време мандата, рекао је Лончар.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести