Кубуровић: Јавни бележници важни за спречавање прања новца

БЕОГРАД:  Министарка правде Нела Кубуровић поручила је да су јавни бележници битна карика у спречавању прања новца, као и да је доста тога урађено у последњих годину дана што је, подсећа, констатовало и надлежно тело Савета Европе (СЕ) које се бави спречавањем прања новца. 
nela kuburovic  Tanjug (Video)
Фото: Tanjug (Video)

"Приликом провере уговора о промету непокретности они (јавни бележници) морају да испоштују одговарајућу процедуру, проверавају да ли се онда лица евентуално осумњичена за прање новца налазе на листи осумњичених за финансирање тероризма. Постоји и наша интерна листа коју морају да провере и, тек ако утврде да се лица не налазе на листама, могу да приступе закључењу уговора", истакла је Кубуровић за ТВ Прва. 

Она објашњава да, када се креира план ризика за спречавање прања новца и финансирање тероризма, утврђено је да управо велики део прљавог новца може да се слије у инвестирање и изградњу стамбено пословних објеката, куповину некретнина и сл. , и то најчешће чине физичка лица. 

"Верујем да ћемо уз рад јавних бележника да остваримо напредак и на ФАТФ-овој листи, где се такође цени шта је Србија урадила у претходном периоду", нагласила је она. 

Коментаришући критике да нацрт закона о пореклу имовине не обухвата јавне функционере и да постојећи закони већ садрже одредбе које омогућавају унакрсно испитивање имовине, те нови закон није неопходан, она каже да су критике "неаргументоване и неоправдане".

Управо нацрт закона о пореклу имовине, напомиње Кубуровић, утврђивањем посебног пореза односи се "апсолутно на све пореске обвезнике", без обзира да ли је у питању функционер или не. 

"Како важи за мене, тако и за вас", рекла је она. 

"Тај закон не треба да има селективну примену и односи се на све за које постоји сумња да им је имовина несразмерна у односу на оно што су пријавили и у односу на оно што је утврдила пореска управа", истиче Кубуровићева. 

С друге стране, додаје, функционере обавезује и закон о борби против корупције, и ту, како каже, имате 30 хиљада јавних функционера који редовно пријављују своју имовину.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести