Кркобабић: У 2020. бесплатна земља за младе пољопривреднике

БЕОГРАД: Почетком наредне године очекује се да буде расписан јавни позив за бесповратно уступање земљишта млађима од 40 година који желе да се баве пољопривредом, рекао је министар без портфеља задужен за регионални развој Милан Кркобабић.
totovo selo
Фото: Место трагичног судара два мотоцикла, фото: Дневник

Он је за тв Пинк рекао да у Србији постоји 200 хиљада хектара слободне државне земље и идеја Одбора за село САНУ је да се без надокнаде младим људима који желе да се баве пољопривредом подели та земља са стрикнтно утврђеним правилима кооришћена.

Кркобабић је рекао и да је овај предлог већ утемељен и биће прослеђен Влади Србије.

Говорећи о формирању Националног тима за препород села, он објашњава да када се говори о пробелемима на селу овај предлог би био део решења, јер су пробелеми села бројни и везани су за егзистенцију, путну инфраскртуктуру, здравство, образовање ...

Од 4.700 насеља у Србији нестаје њих 1.200, док у 1.000 села има мање од по 100 становника, а у више од 200 села нема особе младе од 20 година.

Национални тим за препород села Србије је самостално саветодавно тело које је на иницијативу министра Милана Кркобабића конституисао Кабинет министра задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузеца и Академијски одбор за село Српске академије наука и уметности.

Стратешки циљ формирања Националног тима јесте смањење регионалне неравномерности, стварање системских предуслова за економску одрживост породицних газдинстава.

Славиша
21.06.2019 • 14:24
Добра идеја али сумњам у резултате исте,није битно дати земљу и онда гледај шта са њом и производима са ње.Ако би било разумевања и памети,земљу би требало понудити,наравно ко хоће да ради,и још једној популацији,а то су ратни ветерани који су бранили отаџбину '99 год од НАТО злочинаца,и то они који су се добровољно ставили у одбрану отаџбине,и били на КИМ.Зашто ово пишем,зато што се и овога пута показало да земљу брани и храни село и сељак,па те' 99 год су то све били људи од 40-так година те оставили своје нај милије и ишли у рат.Државу то не бих коштало много али би било веше струке користи,јер онај ко је био спреман за своју отаџбину главу дати тај зна и ту груду земље да цени и поштује,и сигурно да је ради,на корист и своје породице и државе,а уједно би то била и велика порука младима да се ваља борити за своју земљу и народ.
EUR/RSD 117.5847
Најновије вести