Кризни штаб: Настава 1. септембра, часови 45 минута, у опцији три модела

БЕОГРАД: Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас да ће ученици у школе крентуи 1. септембра, а да ће часови трајати 45 минута.
ruzic
Фото: Танјуг видео

Интенција је да 1. септембра у свим локалним самоуправама школска година почиње регуларно, а Тим за школе, који чине представници ''Батута'' и Министарства, пратиће примену мера и ситуацију, и уколико у некој средини дође до погоршања, биће предложен један од три модела, прецизирао је Ружић на конференцији за новинаре после седнице Кризног штаба.

Ружић је представио детаљан план образовно-васпитног рада у школској години, који је усвојен на Кризном штабу, и три модела.

Он је појаснио да постоји пет мера у школама, а први модел припадаће слободном окружењу, за све ученике, да седе заједно, носе маску само док разговарају и одговорајау, да вакцинисани наставници не носе маску док не приђу уценику на 1,5 метара.

Други модел наставе је комбинован, један дан онлајн, други дан непосредна настава, док у средњим школама то значи смену комбинованог модела на дневном нивоу, а не седмичном.

Трећи модел је за најугроженије локалне самоуправе, који подразумева за средњошколце онлајн наставу, за основце до 4. разреда комбиновану наставу од 30 минута и групе од 16 ученика, а за основце од 5. до 8. разреда смењиваће се у дану по моделу наставе.

"Овим планом желимо да посасљемо поруку да је образовање деце један од најважнијих приоритета и да томе приступамо на одговоран и добро промишљен начин, синергијски", рекао је Ружић.

Додао је да су прављењу плана претходиле консултације са представницима релевантних институција, пре свега са здравственом струком, уз конструктивне сугестије синдиката, директора, насваника, али и од родитеља.

Ружић је навео да Министарство није желело да излази са нагађењем како ће изгледати школска година, већ је циљ био да се пред ученике, родитеље и наставнике изађе са јасном одлуком.

"Сигурно је било да нам је интенција да настава крене редовно, да се ђаци више не деле у групе и да часови трају 45 минута, јер сматрамо то најважнијим и најздравијим приступом за образовање", рекао је Ружић.

Тим за школе пратиће примену превентивних мера у школама као и ситуацију у свакој локалној самоуправи и доносиће одлуку који модел наставе може да се примени на основу броја заражених, вакцинисаних, процента позитивних тестова и поштовању мера.

Ружић је навео да ће се локалне самоуправе сврставати у зоне по моделу семафора: црвена, жута и зелена.

"Примењиваће се модел у складу са ризиком, када Тим за школе на основу налаза локалног кризног штаба донесе одлуку о промени наставе и о томе обавештава школе и оне до петка у 12 цасова обавештавају родитеље само у случају промене модела", рекао је Ружић.

Када је реч о предшколским установама, деца ни на даље неће носити маске, као ни вакцинисани васпитачи, рекао је Ружић.

EUR/RSD 117.3076
Најновије вести