Кнежевић: Не дирајте изнемогле птице

БЕОГРАД: Друштво за заштиту и проучавање птица апеловало је данас на грађане да, због сумње да међу птицама има заражених вирусом Западног Нила, избегавају било какав контакт уколико наиђу на изнемоглу птицу.
s
Фото: pixabay.com

Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица, рекао је Танјугу да протеклих дана Београђани пријављују велики број јединки сивих врана и сврака које испољавају симптоме типичне за грозницу Западног Нила.

Птице су на тлу, често леже на боку, не крећу се, апатичне су и не реагују на присуство људи и других животиња.

Ковачевић апелује на грађане да птице сумњивог здравственог стања не додирују, не односе у своје домове, већ да позову зоохигијенске службе у Београду - "ЈКП Ветерину Београд", у Новом Саду ЈКП "Зоохигијена" и "Ветерина Нови Сад", а у другим местима регионалне ветеринарске институте.

Такође, Ковачевић је саветовао грађане да пазе где и како бацају храну.

Он истиче да су птице из породице врана најпријемчивије за вирус Западног НИла.

Како је рекао, након што се преко комарца инфицира, врана лучи велике количине вируса путем фецеса, што доводи до лаког преношења међу птицама.

Вирус западног Нила погађа и сисаре, пре свега коње и људе, а највећи број оболелих људи и животиња региструје се од маја до октобра.

Последњих година у централној и јужној Европи, као и у Србији је драматично повећан број, учесталост и тежина обољења са неуролошким поремећајима код птица, људи и коња, представљући значајан проблем ветеринарског и јавног здравља, упозорава Кнежевић.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести