Кон: За сада без нових мера, коначна одлука у петак

БЕОГРАД: На данашњој седници Кризног штаба нису усвојене нове епидемиолошке мере, али јединствен је став да се преко викенда мора нешто предузети, па ће одлука о томе бити донета на наредној седници штаба, у петак, саопштио је епидемиолог др Предраг Кон.
Predrag Kon/Fonet/A. Barda
Фото: Фонет/А. Барда/Предраг Кон

"У току састанка било је размена мишљења, различитих ставова, али дошли смо до јединственог става да се преко викенда мора предузети нешто, а остављено је да се то искристалише и припреми предлог који би у петак био усвојен", рекао је Кон новинарима након седнице.

Он је навео да је јасно констатовано да су места одакле се преноси инфекција - ски центри, зимовалишта.

Кон је истакао да се епидемиолошка ситуација и даље погоршава и да је неопходно максимално појачати контролу, која је, додао је, у последњих неколико недеља и била појачана.

"То треба наставити како би се спречило даље убрзано преношење вируса", рекао је Кон.

Он је навео да ће се појачати и надзор над оболевањем у школама.

"За сада немамо податке који би указивали на велики ризик, а то је важно, јер искуства из других земаља показују да се преношење дешавало у школама", рекао је Кон.

Он је подсетио да свака школа има могућност да, ако се у једној групи појаве два случаја заразе, цела група прелази на онлајн наставу, односно то је у надлежности сваке сколе и локалног завода на терену.

"Најважнија је чињеница да су главна места заражавања уочена, а то су углавном ресторани, кафићи, док саме ски стазе то свакако нису", рекао је Кон.

Мере, о којима ће бити расправљано, додао је, односиће се на сва места где постоји жариште и могућности преноса, али то није данас дефинисано.

"Данас је само јасно дефинисано да су посебно значајна места зимовања, скијалишта одакле нам се враћају људи са са доказаном инфекцијом која се даље преноси", додао је он.

Кон је истакао да се епидемиолошка ситуација и даље погоршава и да је неопходно максимално појачати контролу, која је, додао је, у последњих неколико недеља и била појачана.

"То треба наставити како би се спречило даље убрзано преношење вируса", рекао је Кон.

Он је навео да ће се појачати и надзор над оболевањем у школама.

"За сада немамо податке који би указвиали на велики ризик, а то је важно, јер искуства из других земаља показују да се преношење дешавало у школама", рекао је Кон.

Он је подсетио да свака школа има могућност да, ако се у једној групи појаве два случаја заразе, цела група прелази на онлајн наставу, односно то је у надлежности сваке школе и локалног завода на терену.

Када је реч о скраћењу радног времена, Кон је пренео да је било изношења различитих мишљења и да за сада нема померања радног времена у наредна два дана.

Скраћење радног времена, према његовим речима, подразумевало би и радно време током викенда.

То се, каже, односи првенствено на зимовалишта и друга жаришта.

"Сат два заиста не решава питање. Питање је поштовања мера које је очигледно врло тешко достићи. Најважније је да се даље спроводи вакцинација, јер ће подизање нивоа заштићености становништва дати резултате", подвукао је он.

Поновио је да није одлучено да се радно време скрати са 20 на 18 сати, већ да је наглашено да је далеко важније спроводити оштру контролу.

Казао је да би медицински део Кризног штаба најрадије затворио све на пет дана, односно спроведе тотално закључавање.

То, истиче, међутим, није могуће спровести.

Ко се премишљао - време је да се вакцинише

Без имунизације није могуће победити пандемију и онај ко се премишљао - време је да се одлучи да се вакцинише, истакао је данас епидемиолог др Предраг Кон.

Кон је, после седнице Кризног штаба, подсетио да колективни имунитет увек зауставља пандемију и епидемију.

"То ће се десити и овог пута. Када зависи од брзине којом будемо спровели имунизацију. Ако чекамо природним путем да се то догоди, то ће потрајати", објаснио је он.

Кон је рекао да су веома оптимистичне прогнозе да до лета имамо колективни имунитет, али указује и да то није немогуће.

"Оно што треба сви да знају јесте да без имунизације неће успети пандемија да се победи. Онај ко се премишљао време је да се одлучи, да реши да се вакцинише, јер је то најзначајније у том тренутку“, подвукао је он.

Упитан за особе које су након добијања вакцине оболеле, Кон је указао да је вирус масовно у циркулацији и да може бити асимптоматских случаја, односно да дође неко на вакцинацију који нема тегобе, а да му се оне накнадно појаве.

Може, додаје, и да се деси да се неко после прве дозе инфицира, пре него што развије заштиту.

Али, каже, утисак је да су такви случајеви благи и да нема тежих облика обољења.

Окупљања велики ризик у време пандемије

Свака окупљања су велики ризик у време када је вирус у циркулацији, а због протеклих окупљања забринут сам и могуће је да дође до повећања оболелих наредних десетак дана, рекао је данас епидемиолог Предраг Кон.

Кон је, након седнице Кризног штаба, подсетио да постоји забрана окупљања, али да се окупљања дешавају.

"Али очигледно је да не може живот да се уоквири и све поштује. Међутим, треба схватити као поруку да су било каква окупљања велики ризик у време када је вирус у циркулацији. Због специфичних догађаја протеклих дана неприкладно је говорити о забранама. Али сам јако забринут због тих догађаја и морам рећи да је могуће да дође до повећања оболелих у наредних десетак дана", објаснио је он.

Рекао је да ће Кризни штаб пратити ситуацију и реаговати како најбоље зна.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести