Кон: Ванредно стање нема алтернативу, иначе ћемо пући

БЕОГРАД: Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да је медицински део Кризног штаба предложио ванредно стање и затварање свих објеката, осим апотека, прехрамбених радњи и пумпних станица.
Epidemijolog Predrag Kon Foto: Tanjug/video
Фото: Епидемијолог Предраг Кон Фото: Танјуг/видео

Кон је за РТС рекао да ванредно стање нема алтернативу иначе ће здравствени систем да пукне.

Он је оценио да резултат једино може дати потпуно спречавање контаката.

Овакве мере које су биле преко викенда нису оно што је медицински део Кризног штаба тражио, далеко оштрије смо тражили, да све буде затворено осим прехране, апотека и пумпи, да би се схватила ситуација, не само ради схватања већ и ради тога да се прекине ланац трансмисије, рекао је Кон.

Како је навео, ванредно стање нема алтернативу.

Медицински део Кризног штаба не може ни на који начин другачије да предлаже, сву тежину одговорнсти мора да преузме читаво друштво, медицински део јасно зна да је оваква мера економски удар, али без обзира на то, то је мера која штити животе, и то морамо отворено и јавно да кажемо. Предлог је да морају да се забране незаштићени контакти иначе ћемо пукнути к'о звечка и тек тада ће бити јасно шта то значи кад пукне здравствени систем, упозорио је Кон.

Људи морају да схвате да ово није никаква игра, нагласио је он.

Постоји мали проценат људи који угрожава све остале и у таквој ситуацији се човек осећа фрустрирано јер ни инспекције које се сатиру на терену не могу то да постигну, не може сваки човек да има свог полицајца, мора да има нешто у свести. Ако се не разуме да је ово смртна болест... Вирус је свуда око нас, нико не разуме кад се каже да је вирус у циркулацији, навео је он.

Кон је рекао да је доказано присуство британског соја вируса и оценио да је интересантно да људи не желе да слушају шта се дешава, а то је да је далеко већи и јачи потенцијал вируса.

Мере су исте, али без обзира на то, са истим мерама ће далеко ефикасније да се преноси, очекујем да ће то да се покаже код нас. Не домирина, али је јасно да је ту. Рекао сам својевремено да ће пораст показати његово присуство, закључио је Кон.

Dr.Kone
02.03.2021 • 13:08
Šta raditi sa roditeljima koji čekajući rezultat kovid testa šalju decu u školu. Deca(stariji osnovci)dolazili u školu,a roditelj pripadnik"vlasti"slao decu u školu čekajući test.Ostala deca, roditelji,nastavnici tek saznali,a dete danima u školi.Okolina NS.
EUR/RSD 117.2760
Најновије вести