Кон: Стриктно поштовање мера наредних 15 дана даће резултат

БЕОГРАД: Максимум броја заражених корона вирусом очекује се у петој и шестој недељи, рекао је данас епидемиолог Предраг Кон, наводећи да предузете мере дају резултат и да их у наредне две недеље треба стриктно поштовати и најинтензивније спроводити како би се максимално успорио раст броја оболелих.
Predrag Kon/Fonet/A. Barda
Фото: Фонет/А. Барда/Предраг Кон

Кон је у укључењу на ТВ Прва рекао да је у наредне две недеље јако битно да у највећој могућој мери успоримо криву раста броја заражених и да буде што мање контаката који представљају ризик за преношење корона вируса.

“Очекујемо максимум када дођемо у пету и шесту недељу, после тога очекујемо најмање још четири недеље да се то спушта. Када престанемо да откривамо нове случајеве, онда треба да прође још 28 дана”, рекао је Кон упитан како тумачи оцену кинеских стручњака о обуздавању корона вируса у Србији.

Он је прецизирао да се налазимо на стрмом успону епидемије које је уобичајено, али и да се социјалним дистанцирањем и другим предузетим мерама сигурно та стрмост неће бити велика.

“По природном току, четврта и пета недеља су када се долази до максимума, у нашем случају то је шеста недеља”, рекао је Кон.

Упитан шта би по њему био успех за крај треће недеље у Србији, Кон каже да је успех да имамо што мање преминулих и што мање пацијената на респиратору.

Навео је да је прекјуче било 25 пацијената на респиратору, а јуче 45.

“Почиње тај пораст не само случајева, него појаве тешких случајева који не морају одмах бити тешки, него припадају средњим, па петог и шестог дана постају тешки”, каже Кон.

Већ има, како наводи, још људи који су кандидати за респираторе, а сви који дођу у ту ситуацију су животно угрожени и све зависи од тога да ли су правовремено стављени на респиратор, од њихове животне доби и од тога да ли имају неке хроничне болести.

Кон наводи да смо ипак у трећој недељи имали мали пад оболевања.

“Кад поредимо са Италијом у 22. дану ми смо уштедели пуних седам дана”, рекао је Кон и објаснио да је код нас 10 пута нижи интензитет вируса 22. дана него што је био у Италији.

Поводом најаве спровођења обимнијег тестирања, Кон каже да то омогућити откривање блажих случајева што је, наглашава, циљ.

“Циљ је да се они изолују како не би даље ширили инфекцију”, рекао је Кон.

Најавио је да ће бити тестирани сви који треба да изађу из изолације, а за које каже да морају два пута узастопно да имају негативан налаз да би се третирали као здрави.

Нагласио је да је најважније да се тестирају они који имају симпотоме, затим контакти који су несумњиво остварени са неким потврђеним позитивним на корона вирус.

“Они који долазе из иностранства, они који излазе из изолације или из каратнина или самоизолације, све то морамо тестирати да нам се не би десило да пролазе несметено они који не осећају тегобе, а носе вирус и могу преносити заразу”, каже Кон.

Додао је да ће изолација таквих случајева спречити даље преношење и резултати ће се видети на крају четврте недеље.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести