Кон: Ситуација се погоршава, размишља се о заоштравању мера

БЕОГРАД: Члан Кризног штаба Предраг Кон упозорио је данас да се епидемиолошка ситуација у Србији постепено и ''упорно'' погоршава и да је ризик од заражавања појачан у време празника због чега је апеловао на грађање да се придржавају мера, а посебно они који ће празнике провести у зимовалиштима.
kon
Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ mn

Кон је на редовној прес конференцији Кризног штаба рекао да је пораст броја заражених последица лепог времена пре десетак дана и нагласио да нема говора о попуштању мера, као и да се размишља о заоштравању, али да за сада нема јасних и довољних података да би се инсистирало на томе.

''Видећемо шта ће бити заоштравање. Јасно је да ћемо последице понашања током празника видети тек касније'', рекао је Кон.

На констатацију да Кризни штаб упозорава на опасност од сисрења заразе током празника, а да се данас отвара гондола на Копанику и питање да ли ће ако после празника скочи број заражених, огдоворност бити на грађанима, Крозном штабу или влади, Кон је рекао да отварање гондоле не би посебно коментарисао, а да ћемо за евентуално погоршање ситуације сви заједно бити одговорни.

''Не знам чему служи то питање, апел је да се поштују мере и на последњем састанку Кризног штаба одлучено је да нема говора о њиховом попуштању'', рекао е Кон.

Додао је да је појачан инспекцијски надзор у зимовалиштима и да су то места појачаног ризика за заражавање.

Он је навео да је у једној београдској општини од 863 позитивних случајева, у периоду од 18.јануара до 5.фебруара, 79 заражених било је на зимовању.

Поновио је да они који су примили прву дозу вакцине није заштићен и да су испитивања показала да свега око 50 одсто вакцинисаниох после прве дозе стекне одређени имунитет, али да после друге дозе ниво антитела значајно већи.

''Сви се осете заштићено после прве дозе, а то је тешка варка и све чесцће се јавља заражавање код оних који су примили прву дозу'', рекао је Кон.

Прошле недеље у Србији 78 новозаражених ђака

Прошле недеље у основним и средњим школама у Србији регистровано је укупно 78 нових случајева ђака позитивних на вирус корона, изјавио је данас епидемиолог др Предраг Кон и додао да се не бележи повећање из једне у другу недељу оболевања у школама.

Како је навео на конференцији за медије, праћењем ситуације у вези вируса корона у узрасту између 10 до 20 година стиче се утисак да постоји благо повећање, међутим осим у Врању где је јасно приказано повећање оболевања код деце школског узраста, за друге градове и места таквих информација нема.

Такође, такви подаци не постоје ни за Београд, казао је др Кон и додао да у главном граду у току прошле недеље постоје три повезана случаја код деце школског узраста, а ове недеље два.

"Ту се још увек ништа значајно не дешава", казао је др Кон напомињући да иако код нас нема приметног повећања, постоје искуства из других земаља у којима је повећање уочено.

У том смислу, др Кон каже да је у једној београдској општини од оних који су тестирани са сумњом на ковид 50 одсто њих било позитивно, што је слична ситуација као што је у Врању.

"То показује и да се у Београду концентрише и да може бити пораст у наредном периоду, а то је битно јер морамо да размишљамо о пооштравању мера и шта је то према чему ћемо да се усмеравамо", навео је др Кон.

Ипак, како каже, још увек је рано говорити о затварању школа и ситуацији у образовним установама.

"Али, упозорење из Врања смо крајње озбиљно схватили и пратићемо даље ту ситуацију и надам се да ћемо брзо и енергично реаговати на време. Сада би још увек било прерано", казао је.

Упозорио је да се у последњем таласу у Србији број новозаражених одржава на високом нивоу, као и проценат позитивних који је стално између 14 и 17 одсто.

"Неке критеријуме смо јасно дали, у претходном периоду се помињало попуштање мера, међутим медицински део Кризног штаба сада искључиво размишља о томе када ће доћи до пооштравања мера", навео је др Кон.

Упутства дата, од болница зависи да ли се поштују

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да су дата стиктна упутства о томе како би требало организовати рад у здравственим установама током епидемије корона вируса, али да од самих установа зависи да ли та упутства поштују или не.

Он је на конференцији у Палати Србија тако одговорио на питање ли ће на следећој седници Кризног штаба разговарати о томе да се другачије организује рад у здравственим установама јер је, како је наведено, Синдикат лекара и фармацеута Србије помиње да смене буду шест сати, да строго буду раздвојене црвена и зелена зона, да се здравствени радници константно тестирају...

Кон је рекао да не може да говори о сменама јер је то у надлежности оних који руководе болницама.

Навео је да треба знати ко је за шта одговоран и истакао да су стручно методолошка упутства врло јасно написана, те да од сваке установе понаособ зависи да ли се поштују или не.

"Како се ко понашао, зависи од сваке установе за себе. Поставља се само питање да ли су дата стриктна упутства, то је суштина, а упутства јесу дата", закључио је Кон.

На констатацију новинара да је Синдикат лекара и фармацеута Србије изнео податак да је 105 лекара преминуло током епидемије од корона вируса и да траже да се формира тело које би испитало шта се ту догодило, те питање да ли је на неком од састанака Кризног штаба било речи о томе, Кон је рекао да упорно на Кризном штабу понавља да то треба до краја, темељно истражити.

Неће бити затварања,само ограничавање радног времена

Кон је изјавио да се евентуално пооштравање мера неће односити на затварање скијалишта и угоститељских објеката већ на ограничавање радног времена.

Кон је то рекао да редовној прес конференцији одговарајући на питање шта подразумева евентуално пооштравање мера и додао да нема овлашћење медицинског дела Кризног штада да конкретизује које су то мере.

Подсетио је да је Кризни штаб раније дао препоруке да скијалишта раде са трећином капацитета, али да је “на другим местима, а не преко Кризног штаба” дозвољено да попуњеност капацитета буде 50 одсто.

Кон је навео да је дошло до опуштања у придржавању мера јер се од вакцине очекивало да ће учинити да вирус ођедном престане да циркулише.

 

“Вакцина није чаробни штапић, мора да се вакцинише више од милион и по грађана са две дозе да би се дошло до минималне, а ми до сада имамо око 710.000 вакцинисаних”, навео је Кон.

Додао је да је просечна старост вакцинисаних 65 година и да се за сада углавном вакцинишу старији, хронични болесници и здравствени радници, а да је пред нама велики посао да наставимо омунизацију и подижемо колективни имунитет.

“Број хоспитализованих је више него двоструко мањи, али ако ћемо стално да се враћамо у ковид систем, имаћемо последице за нековид пацијенте, а које вероватно и сада имамо и које ћемо тек откривати”, рекао је Кон.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести