Кон: И после укидања ванредног стања, остају ванредне мере

БЕОГРАД: Укидање ванредног стања значи укидање полицијског часа, забране кретања, као и посебног ангажмана војске, али на снази остају ванредне мере у оквиру проглашења епидемије од посебног значаја, изјавио је вечерас епидемиолог Предраг Кон.
 Epidemiolog Predrag Kon u emisiji „Hit tvit“ TV Pink Foto: TV Pink/printskrin
Фото: Епидемиолог Предраг Кон, фото: ТВ Пинк/принтскрин

Након што је у емисији телевизије Пинк председник Србије Александар Вучић најавио да би ванредно стање требало да буде укинуто до четвртка, 7. маја, Кон је објаснио да ће по његовом укидању остати на снази епидемија од посебног значаја, која је у марту проглашена у Србији, као и пандемија која је проглашена на глобалном нивоу.

Кон наводи да је, ако се активност вируса буде спуштала, логично очекивати да за неколико недеља сви почну редовно да раде као раније.

"Уместо забране кретања, биће избегавање контаката, остаће забрана јавног окупљања, забрана рада школа... Остаје нам и даље могућност да и даље имамо ванредне мере које се иначе не спроводе", рекао је Кон.

Он каже да ванредно стање укида полицијски час и забрану кретања, као и ангажман војске у цивилне сврхе.

"Враћамо се на почетак и настављамо где смо стали након ванредног стања које је било врло корисно у заштити живота старијих и које је дало резултата", рекао је Кон.

Упитан да ли то значи да ће старији од 65 година који су у радном односу моћи да иду на посао, Кон је рекао да то зависи од одлуке самих фирми, као и закона, наводећи да у оквиру проглашења епидемије могу да се дефинишу одређене категорије грађана које су у посебном ризику.

"Са ванредног стања прелазимо на ванредне мере у оквиру проглашења епидемије од посебног значја", рекао је Кон.

Председник Вучић рекао је да је питање отварања граница компликованије и да ће се оне постепено отварати.Подсетио је да ће се 8. маја отворити тржни центри, 11. маја вртићи и боравци, да ће ускоро кренути и фудбалска лига, као и кошарка.

"Мислимо до јуна да апелима одржимо што је могуће више дисциплине и одговорности, а после... видећемо", рекао је Вучић.

Кон: Посао није завршен,победа тек кад данима не буде мртвих

Епидемиолог Предраг Кон поручио је вечерас да посао још није завршен и да се не може прогласити победа над корона вирусом.

"Победа је тек кад не будемо имали ниједног мртвог у току дана и тако из дана у дан. Прерано је проглашавати завршеном ствар и битно је да нас не ухвати еуфорија на крају и да не направимо озбиљне пропусте", рекао је Кон у емисији Хит твит на Пинку.

Кон је рекао да ће суштина бити заштита старијих од 65 година, дистанца и коришћење заштитних мера кад се улази у затворени простор.

Он је рекао да ће се и у току лета обављати надзор, да ће се задржати систем за ковид, да ће се људи јављати у амбуланте, како би се на време открило да ли се вирус враћа.

"Битно је да се успостави комуникација са јавношћу, као сто слушају људи временску прогнозу, како би чули и какво је стање са вирусом, јер ће тако моћи да одлучују о ризику", рекао је Кон.

Кон: Без вакцине нећемо заштити старе,Вучић:Ако је буде...

Без вакцине против вируса корона нећемо заштити старије грађане и хроничне болеснике, изјавио је вечерас епидемиолог Предраг Кон, те поновио свој став да је он за вакцинацију, ако се вакцина направи, и уверен је да неће бити пуштена уколико није проверена, безбедна и ефикасна.

“То није згодна тема, није ни актуелна, јер вакцине још нема, али је битно већ сада дискутовати о томе и заузети став да ли ћемо се борити заражавањем или вакцинацијом. Питање је и да ли ће вакцина стићи до нас”, рекао је Кон за Тв Пинк, а председник Србије Александар Вучић, са којим гостује у емисиј, истиче да ће се Србија потрудити да набави вакцину, ако је и кад је буде.

Вучић је најавио и да ће држава издвојити средства лабораторијама које раде на проналажењу вакцине, јер је то, истиче, у интересу здравља наших грађана.

“Србија сутра учествује на састанку о Ковиду-19 и даће више пара за развијање вакцине, него неке друге државе. Ми смо заинтресовани да се уради вакцина која је безбедна за наше грађане, јер тиме можемо да заштитимо наше родитеље”, наводи Вучић.

Кон сматра да ће вакцина бити обавезна за старије грађане, хроничне болеснике, али и здравствене раднике.

Мишљења је да вакцина неће бити намењена деци, јер, истиче, вирус корона код њих не изазива тешке облике болести.

Кон је одбацио оно што је назвао теоријама завере - да се вакцина производи како би се “грађани чиповали и пратили”.

Критике да је “вирус испланиран” јер сви већ знају да ће бити другог таласа, Кон објашњава да је то природан и епидемилошки процес било ког вируса, процењује се да се задржва у популацији шест до осам недеља, а онда иде на јужну хемисферу, ако преживи, поново се враћа на север.

“Због тога мислимо да ће бити другог таласа, нисмо то измислили”, подвукао је Кон.

На питање да прокоментарише и његово реаговање на став Новака Ðоковића о вакцини, Кон је истакао да је Ђоковић наш велемајстор спорта и да је његов велики фан и да га је само саветовао да не прича о вакцинама, пошто Ђоковић има јако велики утицај.

Додаје да седи поред екрана читавих пет сати када игра меч и прати његов сваки корак, али да је реаговао на друштвеним мрежама само на оно што је Новак рекао за вакцину.

Вучић је додао је Новак геније и да би неки да праве сукобе, као и да мисли да је Ђоковић рекао мало другачије од тога о вакцинама.

Вучић је, на питање како коментарише то што поједини на друштвеним мрежама говоре о теријама завере да је све ово како би се људи натерали да се вакцинишу и чипују како би се контролисали преко 5Г мреже, као и да ту инфраструктуру 5Г мреже граде мигранти који ових дана тајно долазе у Србију, пошто је власт потписла тајно уговор са западним земљама, рекао да смо ми имали 8. 200 миграната почетком марта, док их је данас око 8. 600.

"Дакле, немамо никакву озбиљну промену у броју миграната. Са друге стране, ако лекари кажу да се треба вакцинисати, наравно да ћу да се вакцинишем. Да ви мени објасните да ми неко да вакцину и тиме ме чипује преко 5Г мреже... на то немам коментар".

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести