Кон: Ефекти нових мера тек крајем идуће седмице

БЕОГРАД: Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон каже да ће нове мере у сузбијању ширења корона вируса током предстојећег викенда свакако побољшати епидемиолошку ситуацију, али да ће се њихови ефекти видети тек крајем следеће недеље.
predrag kon tanjug
Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Кризни штаб одлучио је данас да се затворе сви угоститељски објекти и радње од 12 часова у суботу до шест сати ујутро у понедељак, а Кон је за РТС рекао да те мере неће много побољшати ситуацију, али да је у сваком случају боље што су уведене него да их нема.

"Важно је шта ће се дешавати у следећој недељи, а истовремено у уторак имамо нови састанак", каже Кон.

Сматра да је мере требало раније увести и да су стручњаци на то упозоравали и пре Сретењских празника.

"Чињеница је да се Србија одлучила да спроводи мере које су врло благе без обзира на сва упозорења да ће онда дуже трајати. То је једноставно нешто са чим морамо да се помиримо", рекао је Кон.

Током викенда неће радити кафићи и ресторани, а Кон каже да ће хотели своје капацитете користити само за своје госте, док ће скијалишта контролисати одговарајуће службе, као и раније.

Заказане спортске манифестације ће се, наводи Кон, одржавати без гледалаца, а представе до 21 сат.

Поводом преласка средњошколаца на онлајн наставу идуће седмице, Кон је рекао да је надзорни систем у школама солидан, али да искуства из иностранства показују да се ковид-19 преноси сада и међу млађима, и у овој новој варијанти британског соја, као и јужноафричког и јужноамеричког.

"За сада ми већ имамо британски сој. Врло је вероватно да он управо доминира у школама", каже Кон.

Наводи да је та мера проактивна и превентивна, јер су, каже, средњошколци највише у контакту, а да је истовремено примећено да највише не користе заштитне маске.

Прелазак на онлајн наставу идуће седмице, каже Кон, практично ће значити повезане две недеље онлајн наставе, будући да се она комбинује са одласком ученика у школу на недељном нивоу.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести