Коме је намењен нови електронски дневник

Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је да је електронски дневник (есДневник) и даље потпуно бесплатан за државне школе, као и за родитеље ђака који похађају школе које се финансирају из буyета Републике Србије, одговарајући на питања бројних родитеља којима су стигле понуде за прелазак на нови портал, с проширеним услугама, који ће се плаћати од 1. децембра.
д
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, у четвртак поподне родитеље у Србији који оцене своје деце прате преко портала есДневник изненадио је такозвани поп-ап екран, с понудом да се пријаве на нови портал моја.ескола.рс, с истим пријавним подацима као што су они с којима се логују на есДневник. Многи родитељи помислили су да се ради о некој унапређеној верзији програма и кликнули на ту понуду, да би их дочекао нови прозор са свим подацима детета, уз додатне податке, попут присуства детета на додатним и допунским часовима, оних о планираним контролним задацима. Оно што је забринуло родитеље, осим чињенице да су подаци деце без сагласности родитеља пресељени на други сајт, јесте и понуда обичног и породичног пакета, где овај потоњи нуди додатне опције надзора и контроле усхпеха детета, попут СМС обавештавања родитеља о свакој његовој оцени, а све ће бити омогућено од 1. децембра.

Портал есДневник и еШкола пројекат ради иста фирма “Тесла софтвер д.о.о. Београд”, српски огранак хрватске фирме “Тесла” која је прво уступила бесплатни софтвер нашим школама на тестирање, а потом победила на јавном конкурсу и добила да ради пројекат есДневник, за чију употребу школе плаћају 27.000 динара месечно. Из компаније Тесла софвер кажу да је систем есДневник+, који су родитељи имали прилику да виде, део платформе Тесла еШкола и “у употреби од ове школске године у неким школама које су са предузећем Тесла софтвер д.о.о. Београд склопиле комерцијални уговор за коришћење”.

Наглашавају да су детаљи тог уговора искључива ствар тих школа и предузећа “Тесла софтвер”, а напомињу и да је увид у евиденције о образовно-васпитном раду за све родитеље омогућен је преко платформе моја.ескола, пише Нова.

Саопштењем се огласило и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

„Електронски дневник (есДевник) за државне школе, као и за родитеље ђака који похађају школе које се финансирају из буyета Републике Србије је потпуно бесплатан, што је обезбедило Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Родитељи ученика не треба да издвајају никаква новчана средства за коришћење родитељског портала – мој.есДневник”, наводи се у саопштењу и додаје: “Софтвер за унапређене услуге у есДневнику који се плаћа, није намењен за државне образовно-васпитне установе, већ за све остале школе које су верификоване за обављање васпитно-образовног рада, чији је оснивач друго правно или физичко лице. Они самостално доносе одлуке, независно од Министарства просвете, науке и технолошког развоја о унапређивању свог образовно- васпитног процеса и коришћењу оваквих услуга, а све у складу са Законом”.

И. Радоичић

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести