Клиника за рехабилитацију Дечје болнице обележила 50 година

Мина Филиповић (13) из Новог Бечеја од рођења је пацијент у Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, односно Дечјој болници. Њена мајка Бранкица Филиповић задовољна је свим третманима које је њена ћерка добила у овој установи.
1
Фото: Dnevnik.rs

- Мина од рођења има церебралну парализу, као последицу порођаја. Од рођења смо на лечењу у Дечјој болници, од неонатологије, па сада до рехабилитације. Мина је оперисана више пута, такође у Дечјој болници, а сада на рехабилитацији има и кинезитерапију и масажу, као када смо на терапији у бањи, једино што у бањи имамо и терапије блатом -испричала је Бранкица Филиповић.

Мина иде у Школу “Милан Петровић” и чланица је Хора “Исон”, који је и јуче наступио на свечаности у Скупштини Војводине поводом обележавања 50 година Клинике за дечју рехабилитацију и хабилитацију. Ова 13-огодишња девојчица воли да пева, а омиљена јој је песма “Време је за Нови Сад”.

У наредном периоду Покрајина ће улагати у Клинику, куповином нове медицинске опреме намењене за добру, прецизну, тачну и ефикасну рехабилитацију деце

- Институт је једина терцијарна установа у Војводини која се бави лечењем око 400.000 деце до 18 година. Имамо три клинике, за педијатрију, дечју хирургију и дечју рехабилитацију и хабилитацију. Клиника за дечју рехабилитацију основана је пре 50 година, као одељење, и прешла је велики пут. Дечја болница има 730 запослених и годишње се уради 130.000 прегледа, од чега је око 13.000 прегледа на Клиници за рехабилитацију, а укупно годишње имамо 1.500 хоспитализација. Наша установа је стога својеврсна ризница, јер радимо с највећим благом Војводине: децом, и чувари смо њиховог здравља - казала је директорка Дечје болнице професорка др Јадранка Јовановић Привродски.

Фото: Dnevnik.rs

Управница Клинике за дечју рехабилитацију и хабилитацију професорка др Александра Миков казала је да имају деветоро лекара, и то седморо физијатара и двоје неуролога, 18 физиотерапеута, три радна терапеута, 15 сестара и по једног логопеда и психолога.

- Рехабилитација је тимски рад и заједно се бавимо неурорехабилитацијом, рехабилитацијом ортопедских пацијената, раном развојном рехабилитацијом деце од њиховог рођења до 18. године. Свакога дана имамо 100 пацијената, а у процесу рехабилитације јако је важна сарадња с родитељима - казала је др Миков и напоменула да је рехабилитација враћање функција које су постојале, али су нестале, а хабилитација је успостављање функција које се никада нису развиле.

Покрајински секретар за здравство доцент др Зоран Гојковић истакао је да је Покрајинска влада у претходне две године помагала Дечјој болници улажући два милиона евра, односно 220.000.000 динара.

- Улагано је у инфраструктуру, направљена је нова зграда магнетне резонанце и купљен апарат, сређена је фасада, ентеријер, набављена опрема која се користи у свакодневном у клиничком раду. Клиника за рехабилитацију има 45 постеља и 50 запослених, а у наредном периоду Покрајина ће улагати у Клинику, куповином нове медицинске опреме намењене за добру, прецизну, тачну и ефикасну рехабилитацију деце - казао је др Гојковић.

Љ. Петровић

Фото: Б. Лучић

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести