Кисић-Тепавчевић: Ситуација повољнија, али нема опуштања

БЕОГРАД: Епидемиолошка ситуација се генерално у целој Србији стабилизује или смирује са значајном тенденцијом пада, али и поред тога непходно је поштовати све мере превенције, истакла је данас заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић-Тепавчевић. 
Darija Kisić Tepavčević Foto: Tanjug/video
Фото: Дарија Кисић Тепавчевић Фото: Танјуг/видео

Укупан број лабораторијско потврђених случајева указује даљу тенденцију пада, што показује да смо на добром путу, али морамо баш сада дати све од себе да поштујемо све превентивне мере да би угасили епидемију, казала је она на конференцији за штампу.

Навела је да је и даље највише новозаражених у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Шапцу.

„Имамо примера градова где је доста повољнија епидемиолошка ситуација. На подручју Лесковца имали смо један лабораторијски позитиван случај, у Тутину од 44 тестираних ниједан није био позитиван. На подручју Ваљева од 42 тестираних један је био позитиван. Смедерево, Пожаревац, Чачак су градови у којима у последња 24 сата нису забележени ниједан лабораторијски позитиван случај иако смо имали тестираних између 50 и 100“, објаснила је она.

Рекла је да постоји повећање броја новозаражених у односу на претходни дан на подручју Алексинца.

„Генерално можемо видети да ово јесу повољнији индикатори. Али не смемо се сада никако опустити“, казала је она.

Поједине мере остаће део наше свакодневице

Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да ће поједине превентивне мере донете у циљу спречавања вируса корона, попут ношења маски и физичке дистанце, остати дуго са нама, чак и онда када број заражених буде минималан.

На питање када ће поједине мере бити релаксиране, с обзиром да последњих дана имамо пад броја заражених, Кисић каже да мера попут ограничавања рада објеката после 23 часа није проблем и да ће у неком тренутку бити укинута, али да ће остале мере дуго бити део наше свакодневице.

"То морамо да прихватимо и то мора да буде део наше рутине и када то више не буде у склопу одређених обавезних мера, већ да схватимо да је то најбоље што можемо да учинимо за себе и своју породицу", рекла је Кисић.

На питање да ли Кризни штаб има неко решење за родитеље са децом са аутизмом коју не могу да оставе у дневном боравку, јер су капацитети ограничени на 10 одсто, као и да ли за њих може постојати посебан третман када је реч о тесирању на корона вирус, Кисић је одговорила да је штаб упознат с тим проблемом и да ће се у наредном периоду решити.

Кризни штаб препоручује, влада одлучује

Све оно што је донето на седницама Кризног штаба, свака препорука, пролазило је владу, односно, влада је та која је одлуке усвајала, а струка предлагала, изјавила је др Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је тако одговорила на питање новинара да ли је Кризни штаб од почетка функционисања донео било какву одлуку или је све "ишло" на владу.

Упитана да ли Србија, поред Штаба има и Републичку стручну комисију, као што прописује Закон о заштити становништва од заразних болести, Кисић је рекла да та комисија свакако постоји и да је на њеном челу директор Инфективне клинике др Горан Стевановић.

"Нисмо се први пут сусрели за заразним болестима. Ја нисам правник, радим свој посао, као и све моје колеге, најбоље што можемо, са истим циљем, без обзира како се зову тела која постоје. То су исти људи који се деценијама боре против заразних болести у нашој земљи", рекла је Кисић Тепавчевић.

Она је навела и да сви чланови Кризног штаба дају свој максималан допринос, без обзира на њихов формално правни статус у том телу.

"Наша реча се пођеднако чује и током свих састанака, све одлуке смо доносили као продукт стручне дискусије и оне су практично биле једногласне", додала је она.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести