КЦВ: Новим апаратом откривају и најмање промене на костима

НОВИ САД: Клинички центар Војводине добио је најсавременији ДЕКСА апарат вредан 14 милиона динара, који је према Светској здравственој организацији златни стандард у постављању дијагнозе остеопорозе.
ortopedija aparat
Фото: Dnevnik.rs

Како је истакла в.д. директора КЦВ професорка др Едита Стокић, апарат је једини такав у Србији, а осим за постављање дијагнозе, омогућава и анализу структуре кости након постављања протеза, чиме се омогућава и већи успех операција, бржа рехабилитација, те бољи квалитет живота пацијената.

Остеопороза је најчешћа метаболичка болест костију прогресивог тока и од ње болује од осам до 10 одсто светске популације. Карактерише је смањење минералне густине кости, оштећење структуре кости, што смањује њену чврстину, повећава фрагилност костију и склоност за настанак прелома, навела је професорка Стокић и напоменула како су симптоми болести и прелом, бол у костима, зглобовима и мишићима, погрбљеност, као и губитак телесне висине за више од четири центиметра.

Коштана маса опада са годинама, те су године живота, односно старење, фактор ризика за насанак ове болести, а угроженије су жене од мушкараца. Ризик за настанак болести су и рана менопауза, пре 45. године, наследни фактор, нежна телесна грађа и мала телесна маса, када је индекс телесне масе мањи од 20, пушење, конзумирање алкохола, физичка неактивност, исхрана сиромашна калцијумом и витамином Д, дуготрајна имобилизација и непокреност, поремећај функције штитасте жлезде и параштитасте жлезде, хроничне бубрежне болести, као и узимање одређених лекова.

Златни стандард у дијагностици је ДЕКСА метода и ми у Клиничком центру сад имамо тај најсавременији апарат. Остеопороза је озбиљна болест јер сваке три секунде у свету настане остеопоротички прелом и болест се јавља код једне од две жене и код једног од пет мушкараца. Апарат је у функцији од фебруара, постављен је у Поликлиници и пацијенти на њему могу редовно да закажу преглед у систему ИСИС. До сада је на њему прегледано око 150 пацијената, казала је др Стокић и напоменула како је апарат набављен захваљујући Покрајинској влади и Покрајинском секретаријату за здравство.

Доцент др Радмила Матијевић из Клинике за ортопедију навела је да је Клинички центар имао и раније ДЕКСА апарат, али да то није довољно за велики број пацијената који имају.

Фото: Dnevnik.rs

Међународни скуп у Новом Саду

У Конгресној сали НИС у Новом Саду данас и сутра одржава се други међународни ДЕКСА курс.

На скупу ће бити 80 учесника из целог региона. а међу гостима је и емеритус професор из Велике Британије Дејвид Рид. Од наших стручњака предавања држе лекари из Клиничког центра Војводине професор др Владимир Хархаји, доцент др Тијана Ичин и доцент др Радмила Матијевић.


У Војводини има 760.000 људи старијих од 50 година, од чега је 418.000 жена. Нови апарат може може да сниме пацијенте тешке до 204 килограма, што рание није било могуће. Открива и најмање промене, снима се кук, колено, цело тело, а уз све то има и додатни софтвер који омогућава прецизније налазе на куку и кичми, као и квалитет кости око импланта, што такођ раније није могло да се сними. Апарат има и ФРАКС, што је алат који израчунава ризик за настанак прелома, објаснила је др Матијевић и додала како осим стандардних налаза, апарат ради и скенирање целог тела, те прати састав ткива по деловима тела, а чак даје и податак о количини масти унутар трбушне дупље.

Управница Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма професорка др Милена Митровић истакла је да се остеопороза дијагностикује већ скоро две деценије, али стално се повећава број оболелих.

Нови апарат олакшава дијагностику и омогућава брзу дијагностику, као и мере превенције и и лечења, навела је др Митровић и додала како је током прошле године на старим ДЕКСА апарату амбулантно прегледано 1.800 пацијената, као и 500 оних који су били на болничком лечењу.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести