КЦ Војводине: Више ковид пацијената-још није добра ситуација

НОВИ САД: У Клиничком центру Војводине је 305 хоспитализованих због ковида, а 28 пацијената је на механичкој вентилацији, док је за дан било 129 прегледа и 36 нових пријема, рекао је данас инфектолог и председник Удружења инфектолога Србије Томислав Преведен.
klinicki centar vojvodine
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Говорећи за емисију Уранак телевизије К1, он је оценио да је после затишја које је било за викенд ово пораст броја хоспитализованих.

"Била је тешка ноћ јер је у нашој амбуланти било пуно прегледа и пријема. Код нас кад дођу пацијенти су у стања да се често мора укључити кисеоничка терапија. Још увек није добра ситуација", рекао је Преведен.

Он је додао да у КЦ Војводине из ковид амбуланти домова здравља долазе мало тежи болесници, и оценио да је њихово стање теже него у претходном перидоду.

"Било би боље да су се вакцинисани. За то је било времена", рекао је Преведен.

У КЦ Војводине боре се да буде довољо слободних места, и да се прими ковид пацијената колико се отпусти.

Ради седам ковид јединица, и интензивних шест јединица, рекао је он и додаје да је у новембру прошле године било и преко 400 пацијената.

"Издржавамо некако, волели би да дођемо до одмора и предаха, али у овој ситуацији је то немогуће", рекао је Преведен.

Преведен је истакао да је постковид синдром далеко израженији код пацијената који су били хоспитализовани и да може од неколико недеља до неколико месеци.

"Очитује се кроз слабост, замарање, губитак апетита што нису значајне тегобе, али када се скупе пацијенти не могу да се врате одмах дневној рутини. Синдром прође уз лекарски надзор, и витаминску терапију", рекао је он.

Као препоруку он је истакао прво вакцинацију, уз све остале мере превенције.

"После прве дозе вакцине да се понашају као је нису ни примили. После друге дозе исто је све док не прође 2-4 недеље јер тек онда можемо рећи да смо сигурни", препоручио је он.

У Новом Саду иначе 92 ковид пацијента су хоспитализовани у клиничком центру у Сремској Каменици где је на респиратору 12 пацијената.

Иначе у Новом Саду јуче је било 132 новоутврђена случаја ковида док је дан раније број позитивних било 176 а недавни дневни просек био и по 200 позитивних дневно.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести