Јурић: Открити идентитет педофила

БЕОГРАД: Оснивач Фондације "Тијана Јурић" Игор Јурић заложио се данас да педофилима и предаторима на друштвеним мрежама који су откривени и регистровани буде откривен идентитет како би јавност знала одакле прети опасност.
igor juric, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"Често људи говоре да би педофилима на тај начин била угрожена безбедност. Уколико си спреман да угрозиш безбедност једног детета, да га злостављаш и сексуално узнемираваш, мораш бити свестан које су последице тога. Не видим разлог да регистар буде тајан. Родитељи и деца морају знати ко су им комшије", оценио је Јурић у Јутарњем програму Радио телевизије Србије (РТС).

Јурић је, казујући на последње случајеве хапшења, упозорио да је педофилија у Србији у експанзији, поготово на друштвеним мрежама.

"Педофили знају на кога да циљају. Морамо се, као родитељи, едуковати и информисати. Људи морају знати да је начин приласка предатора деци изузетно једноставан", рекао је Јурић за РТС, наглашавајући да су фотографије данас најчешћи вид уцена.

Он је објаснио да предатори на друштвеним мрежама са лажног профила прво склапају пријателство, а потом траже одређену фотографију.

"Често долази до заљубљивања детета у предатора и оно постаје жртва", упозорио Јурић.

Истиче да предатори на профилима држе лажне фотографије и да преписка траје најмање четири месеца, пре него што предатор нападне.

Игор Јурић сматра да децу "не треба шпијунирати", али да треба бити опрезан и пратити с ким се, и како, деца дописују и да ли познају те људе с којима контактирају на друштвеним мрежама.

"Деца морају да знају да је више од 600 пријатеља број на коју се предатори хватају. Када имаш више од 600 пријатеља, аутоматски те траже неки софтвер, аутоматски добијаш неке поруке којима почиње комуникација. Ако дете прихвати, упада у замку", упозорава Јурић.

Истиче да се његова Фондација залаже за нови систем проналажења нестале деце који ће бити ефикаснији и алармирати цело друштво.

EUR/RSD 117.5920
Најновије вести