Јавни бележници раде од 9 до 15 сати

БЕОГРАД: Све јавнобележничке канцеларије у Србији раде од данас у режиму скраћеног радног времена, од 9 до 15 сати, у складу са новим препорукама Министарства правде, због ванредног стања услед епидемије вируса Ковид 19.
beleznici
Фото: Tanjug/S.Radovanović, ilustracija

У саопштењу Јавнобележничке коморе Србије (ЈКС) наводи се да бележници настављају да се придржавају препорука које су донете 17. марта, када је обустављена овера потписа, рукописа и преписа осим у нарочито хитним и оправданим ситуацијама. 

У таквим ситуацијама, неопходно је да транке електронском или редовном поштом доставе јавнобележничкој канцеларији образложен захтев за хитно обављање ове службене радње, каже се у саопштењу.

Јавни бележници наставиће да обављају службене радње солемнизације уговора, сачињавање јавнобележничких записа и јавнобележничких записника, с тим да ће ови послови моћи да будуо бављени само у периоду од 9 до 15 сати.

Канцеларије обављање ових послова са странкама заказују у размаку од најмање један сат, а потребну документацију примају, када је год то могуће, електронском поштом.

Приступ јавнобележничким канцеларијама је омогућен искључиво странкама које учествују у поступку.

За пријем документације у папирној форми, јавнобележничке канцеларије су обезбедиле функционисање једног шалтера са контролисаним бројем странака које могу да му приступе.

ЈКС подсећа да у току трајања ванредног стања, јавни бележници неће заказивати рочишта у поступцима сачињавања смртовница, расправљања заоставштине и другим ванпарничним поступцима, које јавним бележницима поверавају судови, а у којима је неопходно учешће странака. 

Већ заказана рочишта у овим поступцима биће одложена, осим у предметима у којима се захтева хитно поступање, а не угрожавају се посебно заштићене категорије становништва.

У складу са препорукама Министарства правде, јавни бележници до даљег неће обављати службене радње ван јавно бележничких канцеларија, осим у изузетно хитним и оправданим случајевима.

EUR/RSD 117.5904
Најновије вести