Јанковић: Дискриминација старијих присутна у свим областима

БЕОГРАД:  Старење - глобални проблем Европе, са којим је суочена и Србија, поставља изазов на који треба наћи адекватан одговор што пре, како би се превенирали бројни проблеми, указала је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић у Берлину на скупу посвећеном борби против дискриминације старијих.
Brankica Janković/Тanjug foto
Фото: Tanjug

Јанковић је у саопштењу истакла да друштвене околности у којима се налазе све европске земље, показују да старије грађане и грађанке не треба посматрати на било који други начин осим као вредан ресурс који може дати велики допринос заједници.

Како је навела, због тога би инклузија старијих требало да буде на самом врху приоритета приликом формирања јавних политика широм Европе.

Говорећи о ситуацији у Србији из угла праксе институције, Јанковић је казала да је дискриминација на основу старосног доба присутна у свим областима и да је последњих година други основ дискриминације по броју притужби. 

Истраживања која су Повереник за заштиту равноправности и Црвени крст Србије спровели у урбаним и руралним срединама у нашој земљи, показала су да су највећи проблеми старих недовољна доступност услуга, пре свега здравствене и социјалне заштите, као и других јавних услуга, укључујући и транспорт, велики број физичких и економских баријера, као и уврежене предрасуде и стереотипи. 

Управо на основу сагледавања стања и имајући у виду податак да је сваки пети грађанин Србије старији од 65 година, казала је Јанковић, институција Повереника у својим годишњим извештајима, међу бројним препорукама носиоцима јавне власти за предузимање мера и активности у циљу побољшања положаја свих друштвених група, читав сет препорука посвећује побољшању квалитета живота старијих људи у Србији.

Скуп посвећен борби против дискриминације старијих организовали су Европска мрежа тела за равноправност (EQUINET), Ејџ Платформа Европа (AGE Platform Europe) и Федерална агенција за борбу против дискриминације Немачке (ФАДА).

На отварању скупу, поред осталих, говорили су и директор одељења за антидискриминацију и питања Рома Европске Комисије Саболч Шмит и политички директор Ејџ Платформе Европа Мацеј Кухарчук, а конференцији присуствује више од 80 представника из 31 европске државе.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести