Јаја, сир и сухомеснати производи на пијацама исправни

БЕОГРАД: Јаја, сир и сухомеснати производи који се продају на београдским пијацама су здравствено исправни, а само у једном узорку кобасице је пронађен већи садржај колагена, па је тај производ одмах повучен из продаје, саопштиле су „Градске пијаце“.
jaja (Radivoj Hadzic)
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

Како наводе, Научни институт за ветеринарство Србије (НИВС) потврдио је да јаја, сир и сухомеснати производи на београдским пијацама испуњавају све услове предвиђене Законом о безбедности хране и правилницима.

У узоркованим кокошијим јајима није идентификована бактерија „salmonella spp“, док у белом крављем сиру није изолована ни „salmonella spp“, нити „listeria monocutogenes“. 

Поред микробиолошке анализе намирница, обављено је испитивање квалитета месних прерађевина, а резултати се крећу у границама референтних вредности предузетих из Правилника о квалитету уситњеног меса, полупроизвода од меса и производа од меса, као и Правилника о прехрамбеним адитивима.

Како кажу, у једном узорку кобасице идентификован је повећан садржај колагена, те је овај производ одмах повучен из промета по налогу „Градских пијаца“.

Пијаце су, у сусрет ускршњим празницима, наручиле комерцијалну анализу здравствене и хигијенске исправности, методом случајног узорка осетљивих намирница које су саставни део ускршње трпезе. 

У том предузећу додају да три године спроводе интерни мониторинг ради здравствене исправности намирница животињског порекла и пољопривредних производа на свим београдским пијацама. 

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести