Извештај СЕ апострофирао погоршање слободе медија у Европи

СТРАЗБУР: Околности по слободу медија значајно су се погоршале у државама чланицама Савета Европе, закључак је извештаја платформе Савета Европе за заштиту новинарства и безбедност новинара. 

Извештај "Демократија под ризиком: Претње и напади против словоде медија у Европи" процењује ситуацију медијске слободе у Европи на основу 140 навода о веома озбиљним кршењима медијских слобода, које су овој платформи пријављење, наводи се у саопштењу Савета Европе.

У извештају се наводи да је примећен константан раст напада на новинаре, а да је дуплиран број претњи, укључујући и претње смрћу новинарима.
Запажено је да су многи починиоци напада на новинаре и даље некажњени, а да у судским процесима нема никаквог напретка.

Додаје се да су новинари и даље мета арбитрарног притварања, док је примећено и мноштво нових законских иницијатива, које су нарушиле слободу медија.
Генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд захвалио се партнерским организацијама на њиховом раду на извештају и додао да је неопходно снажно и конкретно политичко деловање од држава чланица Савета Европе како би се зауставио тренд погоршања услова по медијске слободе и безбедност новинара, наводи се у саопштењу Савета Европе.

"Слобода изражавања кључна је за реализацију свих других људских права и заслужује највише пажње од држава чланица. Извештај може да послужи као основа за дијалог о побољшању услова за слободу медија", рекао је Јагланд.
Платформу Савета Европе за заштиту новинарства и безбедност новинара основао  је Савет Европе 2015. године уз сарадњу са познатим невладиним организацијама ангажованих на пољу слободе медија.

EUR/RSD 117.4673
Најновије вести