Истраживање: Грађани се не плаше короне, али опрезни

БЕОГРАД: Грађани Србије се не плаше корона вируса, али су опрезни, 70 одсто има поверења у здравствени систем земље, а чак 90 одсто анкетираних сматра да ћемо до првог јуна обуздати епидемију тог вируса, када очекују и укидање ванредног стања, показало је најновије истраживање Центра за међународну јавну политику.
korona
Фото: pixabay.com

Како се наводи, 86 одсто испитаника се не боји да би они или чланови њихове породице могли бити заражени вирусом корона, али се упркос томе понашају опрезно, о чему говори податак да је 85 одсто предузело мере смањења социјалних контаката и чешћег прања руку, а 75 одсто носи маске и рукавице.

Истраживање је показало да грађани Србије имају високо поверење у здравствени систем, пише у саопштењу у ком се наводи да је 70 одсто анкетираних рекло да би се, уколико осете симптоме вируса корона, обратили лекарима.

Ипак, 25 одсто се изјаснило да би се лекарима обратили само у случају да се стање драстично погорша.

Као најцењенијег члана Кризног штаба сматрају епидемиолога Предрага Кона кога је подржало 27 одсто испитаних, а затим следе Дарија Кисић Тепавчевић (20 одсто), Горан Стевановић (15 одсто), док најмање поверења грађани имају у Бранимира Несторовића, са осам одсто.

Више од половине испитаника сматра да политичари уносе немир и панику.

Медијима не верује њих 60 одсто.

Половина испитаника би пријавила комшију који се вратио из иностранства, а крши меру самоизолације, а 65 одсто је рекло да полицији не би пријавиили суграђане старије од 65 година који крше меру забране кретања и тиме угрожавају свој живот, већ би им лично посаветовали да не крше забрану кретања због превисоких казни.

Готово половина испитаника сматра да Србија има капацитете да самостално произведе респираторе, а када је реч о најављеном пакету помоћи привреди, 48 одсто сматра да држава има новац, али да ће таква политика имати дугорочно негативне ефекте.

Како се додаје, 35 одсто испитаника сматра да држава нема новца за тај подухват, а 17 одсто да због одговорне фискалне и монетарне политике наша држава има довољно средстава да преброди ову кризу.

Поводом могућности увођења 24 сата забране кретања, исти је проценат оних који то подржавају и не подржавају - по 43 одсто.

Када је реч у вакцини против новог корона вируса, 60 одсто анкетираних верује да ће је кинески научници први развити и пласирати, 24 одсто да ће то учинити САД, а 11 одсто да ће то бити Немачка.

На питање да ли је вирус прешао са слепог миша на човека или је изашао из нечије лабораторије, највећи је проценат оних који сматрају су научници направили вирус - 44 одсто испитаника, а неопредељено је 39 одсто.

У саопштењу пише да 30 одсто испитаника не верује да постоји повезаност између нове 5Г технологије и корона вируса, 15 одсто сматра да постоји повезаност, а 55 одсто је неопредељено.

У истраживању спроведеном од 8. до 15. априла испитано је 5.989 грађана што га, пише у саопштењу, чини највећим истраживањем јавног мњења, које је спроведено у Србији од почетка епидемије.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести