ИРКА: Омогућити лечење канабисом у Србији

БЕОГРАД: Иницијатива за промену законске регулативе канабиса - ИРКА, затражила је данас од Министарства здравља да се кроз измену законске регулативе легализује лечење пацијената канабисом и екстрактима његових цветова.
kanabis
Фото: pixabay.com

Они наводе да је постигнут велики напредак у лечењу мултипла склерозе канабисом и да је на хиљаде људи у Србији приморано да илегално набавља екстракте те биљке.Предлажу да се измени Закон о психоактивним контролисаним супстанцама и да се омогући да се "семе, влакна и цвет канабиса користе са храном и пићем како животиња тако и људи".

Имају спреман амандман и на Закон о пољопривредном земљишту којим би свако сеоско домаћинство имало право на пет ари засада канабиса за медицинсдку употребу, уз обавезу државе да откупи или обезбеди откуп тог рода по унапред гарантованој цени.

Траже и да се хитно измени Кривични закон и да корисници канабиса не подлежу кривичној одговорности, без обзира да ли га користе у медицинске сврхе или због неког другог разлога.

"Свако коришћење канабиса је лековито и превентивно, чак и онда када онај који га користи тога није свестан. Сматрамо да је потпуно ослобађање биљке најбоље решење за све, јер би се на најлакши начин омогућио лек болеснима, као и истраживања", рекли су чланови ИРКА на данашњој конференцији за медије.

На конференцији је говорио и проф. Роберт Меламед из САД, који је изнео позитивна искуства у лечењу пацијената који су имали карцином коже, мултипла склерозе, Алцхајмерове болести.

EUR/RSD 117.5886
Најновије вести