И Србија се припрема за 5G мрежу

БЕОГРАД: Помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација Ирина Рељин изјавила је данас да се Србија припрема за јединствено дигитално тржиште које ће се ускоро формирати у Европи, као и за увођење 5G мреже.
r
Фото: pixabay.com

Рељинова је на панелу "Мреже и конективност" на Другом Дигиталном самита Западног Балкана у Београду рекла да Србија планира исте иновације као и Европа, али је истакла да је јасно да је за 5G потребна моћна оптичка мрежа. 

Према њеним речима, потребна је сарадња у свакој области телекомуникација приватног и јавног сектора, али и држава региона.

Она је навела да су оператори урадили доста кад је реч о инфраструктури у Србији и истакла да би држава требало да пружи одређене субвенције за рурална подручја. 

Нови генерални директор Телекома Србије Мајк Мишел рекао је да су могућности за коришћење 5G мреже ограничене и да се она не може увести преко ноћи, и истакао и да екосистем није спреман.

"Ако бисмо сада покренули 5G, било би то изузетно скупо, а питање је колико би било делотворно и искоришћено", рекао је Мишел.

Он је похвалио Владу Србије јер подстиче прелазак у дигитално друштво и додао да је важно да постоји стални дијалог како би се у том смислу напредовало.

"Тај дијалог је важан јер је битно да регулаторни оквир буде у складу с дигиталним друштвом и нашим преласком на 5G" , рекао је Мишел.

Мишел је на панелу говорио и о неким изазовима с којима се суочавају оператори, и истакао да вредност коју оператори нуде клијентима и зарада индустрије нису у складу.

Рекао је да постоји огромна експлозија података и да се очекује повећање од 400 одсто у размени података у наредним годинама, а да ће индустрија имати раст од само једног процента. 

Никола Љушев из Македонског Телекома приметио је да политичари "гурају оператере у 5G" и врше притисак да се покрену нове инвестиције, али да оператери користе наслеђену, недовољно развијену инфраструктуру.

Он је навео да је потребно осмислити праведан и предвидив оквир за инвестиције, и додао да је свакако неопходно да се на време уведу 5Г технологије.

Заменица министра инфраструктуре и енергије Албаније Дорина Чинари је, истичући да је сектор комуникација у тој земљи приватан, рекла да Албанија има три мобилна оператора, те додала да је последњих година повећан саобраћај мобилних података.

Она је истакла да је у тој земљи велики део руралног подручја без добре покривености, и додала да је потребно широкопојасно покривање које може значајно да подстакне привреду.

"Желимо да омогућимо дигитализацију целе земље", истакла је Доина Чинари.

Пета генерација мобилног интернет 5G доноси вишеструко увећане брзине протока, већу покривеност и респонзивност. 

С десет пута већом брзином од тренутне мобилне технологије, нижим кашњењем и већим протоком, приступ 5G мрежи би из корена требало да побољша мобилну телефонију и ојача мобилне везе.

Брзина бежичне конекције биће десет до 100 пута већа од тренутно доступне, што значи да ће корисник сезону омиљене серије моћи да скине за пар секунди.

EUR/RSD 117.4966
Најновије вести