И некадашњи подрум ургентне хирургије добио ново лице

НОВИ САД: У Клиници за абдоминалну и транплантациону хирургију Клиничког центра Војводине завршена је грађевинска реконструкција одељења, а при крају су и радови на обнови сутерена, некадашње Ургентне хирургије.
klinika
Фото: Dnevnik.rs

Дирекорка КЦВ професорка др Едита Стокић каже како је урађена темељна реконструкција свих санитарних чворова, обновљене дотрајале инсталације, сређени подови и замењена столарија у унутрашњости зграде, урађена централна климатизација, медицински гасови доведени у све собе, уз адаптацију болесничких соба, које сада одговарају савременим стандардима.

Радови ће омогућити знатно боље услове лечења хируршких болесника из целе Војводине и региона, а уједно су обезбеђени и бољи услови за запослене, да свој посао обављају у много пријатнијим условима, казала је др Стокић и додала како је на спрату обновљено 280 квадратних метара, у приземљу 20 квадрата, а у сутерену 350 квадратних метара.

Грађевински радови коштали су 32 милиона динара, а набављена је нова опрема и то инструменти за проктологију вредни 3,7 милиона, колоноскоп и холедохоскоп 13 милиона и у току је поступак набавке кревета, који коштају скоро 20 милиона динара. Новац за набавку опреме и реконструкцију зграде издвојила је Покрајинска влада почетком ове године, када је Клиничком центру припала безмало једна милијарда, за набавку опреме и радове у више клиника.


Обнова фасаде

Зграда абдоминалне хирургије је и најстарија болница у граду и основана је пре 110 година. Оно по чему је позната је мозаик на фасади са уличне стране, а др Иванов каже како је препознато да је то један од заштитних знакова Новог Сада.

Стога је у плану и реконструкција фасаде, која ће се радити у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Новог Сада.


Фото: Dnevnik.rs

Набављени су најсавременији лапароскопски стуб са колоноскопом и холдохоскопом, чиме су створени услови за наставак развоја минимално инвазивне хирургије. Лапароскопска хирургија је светски стандард и набавком ове опреме наши хирурзи имају прилику да ове стандарде у лечењу пруже и грађанима Војводине. Лечење обољења дебелог црева, тумора и упалних болести у Клиници се обавља минимално инвазивним, лапароскопским приступом и употребом новог колоноскопа подиже се квалитет хируршког рада у операционој сали, казао је управник Клинике професор др Дејан Иванов.

Како објашњава, набавком холедохоскопа, значајно су побољшани технички услови за операције жучних путева и гуштераче, за које је Клиника значајан регионални центар за лечење обољења из ове области, а значајно ће се поједноставити дијагностика обољења јетре и жучних путева.


Формирање Дневне болнице

У некадашњем одељењу ургентне хирургије убудуће ће бити пријемно одељење Клинике, али и Дневна болница, као и део дијагностике.

Формирање Дневне болнице подразумева, између осталог, и једнодневну хирургију, односно да ће пацијенти после операцију моћи да иду кући истог дана.


Фото: Dnevnik.rs

Набављена је и опрема за извођење ТЕМ процедура, трансанална ендоскопска микрохирургија, која комбинује методе лапароскопије и ендоскопије и служи за уклањање промена у завршном делу дебелог црева. У току је и набавка најквалитетнијих болесничких кревета, чиме ће се такође омогућити боље и квалитетније лечење оболелих, истакао је др Иванов и додао како хирурзи ове Клинике у просеку годишње оперишу 3.000 пацијената.

Осим спрата, на којем су болесничке собе, грађевински радови обухватили су и сутерен, некадашње ургентно одељење, односно “подрум”, како су га Новосађани звали.

Фото: Dnevnik.rs

Просторије некадашњег Одељења ургентне хирургије вишеструко су одрадиле свој посао у спасавању живота бројних болесника, као и у стасавању стручних кадрова Клиничког центра. План реконструкције обухватио је и ово одељење и ту се ради санација водоводних, канализационих и електричних инсталација, привођење просторија новим наменама, поправка подова, монтирање новог рендгенског апарата, а у циљу формирања пријемног одељења хируршких болесника, развоја једнодневне хирургије и пружања што квалитеније и брже здравствене услуге, напоменула је др Стокић.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5953
Најновије вести