И јутрос отказана нека полетања и слетања са аеродрома

БЕОГРАД: На београдском аеродрому "Никола Тесла" јутрос су отказана полетања авиона за Тирану и Подгорицу, као и слетања авиона из тих градова, наведено је на сајту аеродрома.
1
Фото: pixabay.com

Синоћ су отказана слетања из Подгорице, Париза, Прага, Беча, Загреба, као и полетања за Подгорицу, Тел Авив, Беч и Праг.

Због магле, управа београдског аеродрома позвала је путнике да на интернету прате обавештења о летовима и променама условљеним метеоролошким приликама.

Како кажу, аеродром је отворен и располаже Категоријом ИИИб, односно најсавременијим уређајима за слетање и полетање авиона у условима изузетно смањене видљивости, магле, па од авокомпанија и пилота зависи да ли ће слетети или полетети у тим условима.

То значи да су на аеродрому створени услови да авиони слећу при хоризонталној видљивости дуж писте од 50 метара и вертикалне видљивости већој од 15 метара.

На аеродрому напомињу да је за то да ли ће авиокомпаније слетати или полетати у условима смањене видљивости, осим категорије аеродрома, важно и неколико других чинилаца:

Да ли су авиони опремљени адекватном опремом за пријем сигнала са земље, да ли пилоти поседују одговарајуће дозволе за слетање и полетање у оваквим условима, процедура које прописују авиокомпаније и на крају, зависи од одлуке пилота, који одлучују да ли ће у условима смањене видљивости слетети у Београд, преусмерити лет на најблији аеродром односно да ли ће уопште и полетети ка Београду.

Све информације о реду летења и статусу појединацних летова у реалном времену могу се добити путем интернет презентације аеродрома www.бег.аеро, путем броја телефона Инфо центра 011 209 4444, као и у изабраној авиокомпанији, кажу на аеродрому "Никола Тесла".

EUR/RSD 117.5054
Најновије вести