Хлорокин поново у апотекама

Лек хлорокин произведен је у довољним количинама за лечње ковид -19, али и за друге пацијенте где се у терапији примењује тај лек, као што су лупус, реуматидни артритис, рекао је државни секретар Министарства здравља Берислав Векић
Berislav Vekić Foto: Tanjug/video
Фото: Берислав Векић Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Србија се успешно бори са епидемоијом вируса корона, каже државни секретар Министарства здравља Берислав Векић и додаје да је држава реаговала и пре него што су стигле поједине препоруке Светске здравствене оранизације које се односе на доступност лекова за лечење ковид -19, али и лекова за лечење других пацијената.

СЗО је, наиме, издала упозорење да ће неизбежно доћи до несташице лекова за лечење ковид 19 (хлорокина) и препоручила да се земље прилагоде новој глобалној потражњи.

"Несташице лека хлорокин у Србији није било и неће бити, јер смо успели да набавимо есенцијалне супстанце и започнемо производњу. Произведен је у довољним количинама за лечње ковид -19, али и за друге пацијенте где се у терапији примењује тај лек, као што су лупус, реуматидни артритис", рекао је Векић за Танјуг.


Снадбевање апотека хлорокином, за пацијенте који нису заражени вирусом корона

Векић каже да је данас и званично из Министарства здравља отишао допис ка Републичком фонду за здравствено осигурање да се крене са снадбевањем апотека хлорокином, за пацијенте који нису заражени вирусом корона (лупус, реуматидни артритис).
"Претпостављам да ће већ прекосутра лек бити у апотекама, тако да ће сви пацијенти који имају индикацију да узимају тај лек моћи и у апотеци да га подигну", закључио је он.


Осим покретања домаће производње Србија није имала несташицу хлорокина и захваљујући томе што су формирани централни магацини, одакле су лекови равномерно дистрибуирани према ковид болницама.

Векић каже да је наша земља са многим мерама које су уведене ишла корак испред и да би, гледано статистички, имала и боље резултате да није било непромишљених потеза менаџера у појединим геронтолошким центрима.

"Генерално да нисмо имали непромишљених гестова појединих менаџера у геронтолошким центрима ми бисмо имали одличне резултате. Доста тога сјајно урађено", навео је он.

Напомиње да Србија све податке о зараженим пацијентима, о броју умрлих транспарентно објављује , а да се у многим земљама у комшилуку "резултати фризирају, лажирају".

Препорука СЗО од 9. априла била је да се води рачуна о кључним лековима који се користе за лечење пацијената који не болују од ковид-19.

Надлежни подсећају да је Србија још 15. марта то урадила тако што је повукла тромесечне залихе лекова, а повлачени су и са тржишта са којима раније наша земља није имала пословање.

 

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести