Хеликоптер над Старом планином, све расположиве снаге гасе пожар

ПИРОТ, БЕОГРАД: Штаб за ванредне ситуације Пирота саопштио је поводом великог пожара на Старој планини да за сада имовина и становништво нису угрожени, а извршено је и хеликоптерско извиђање веома неприступачног терена који је захваћен пожаром.
s
Фото: TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC/ nr

"Поводом пожара на Старој планини, из правца суседне Бугарске,

Штаб је ступио у контакт са Сектором за ванредне ситуације МУП-а Србије, који је интервенисао на подручју Старе планине. Извршено је хеликоптерско извиђање, ангажоване су све расположиве снаге за гашење пожара из Пирота и других градова Србије", каже се у саопштењу.

Наводи се да становништво и имовина на Старој планини нису угрожени.

Ватра је током ноћи претила да захвати Арбиње, станиште аутохтоне смрче, део који је под највећим степеном заштите, али су ватрогасци током целе ноћи борбе са ватреном стихијом успели да спрече ширење пожара на овај део Старе планине.

 

Дејан Булатовић, потпредседник Странке слободе и правде критиковао је министра заштите животне средине Горана Тривана и надлежне зато што нису због пажара на Старој планини употребили авијацију, јер како тврди, пожар који је јуче избио прети да "прогута и шуме и села".

Ватрена стихија сада је захватила и стогодишње четинаре, а никоме не пада на памет, тврди Булатовић, да за гашење пожара употреби авијацију и мештане села евакуише.

Он је, како је пренето у саопштењу ССП апеловао да се хитно ангажују сви расположив ваздухопловни ресурси за гашење пожара - хеликоптери Војске Србије, МУП-а., а ако је потребно затражи и помоћ од међународне заједнице.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести