Хемофарм фондација у јеку пандемије донирала пет милиона динара

БЕОГРАД: Хемофарм фондација обележава 27 година постојања у јеку пандемије корона вируса, а спроводећи мисију "Бринемо о здрављу људи", на почетку кризе донирала је пет милиона динара Вршцу и Шапцу, градовима у којима се налазе производни погони компаније Хемофарм, за борбу против пандемије Ковид-19 и подршку најугроженијем становништву.
hemofarm fondacija
Фото: Hemofarm fondacija

Како се наводи у саопштењу, током марта и априла ове године, Фондација је свој рад усмерила на информисање јавности о мерама заштите здравља од корона вируса и психо-социјалну подршку кроз трибине "На кафи са психологом" и блогове психолога и психотерапеута на тему очувања физичког и менталног здравља.

Рад Хемофарм фондације, наводе, препознат је у време кризе и од стране јавности - у марту су, подсећају, изабрани за један од 15 најпраћенијих компанијских профила на Инстаграму у Србији, као једина фондација.

Роналд Зелигер, генерални директор компаније Хемофарм, каже да криза у којој смо се нашли само је потврда да оно запослени раде 60 година кроз Хемофарм и 27 година кроз фондацију - брига о здрављу људи, мора бити још одлучнија.

"Остајемо поуздан партнер држави не само у борби против коронавируса већ и у промовисању одговорног понашања према људима и заједници у којој послујемо", изјавио је Зелигер.

Директорка Хемофарм фондације Сузана Ðорђевић наводи да је у оваквим кризама најважније показати одговорност и солидарност, а да Хемофарм то ради од свог настанка - брину о здрављу људи, унапређују квалитет услуга у здравственом систему, подржавају младе…

"То смо наставили да радимо и током пандемије коронавируса. За ових 27 година говорили смо гласно о темама које нису имале широку подршку јавности као што је донирање и трансплантација органа, борили се за живот сваког појединца јер нам је здравље људи најважније и око тога никада нисмо правили компромис", рекла је Ђорђевић.

За 27 година постојања, Хемофарм фондација реализовала је 2.200 активности у вредности од 13 милиона евра, наведено је у саопштењу.

Улагали су, додају, у клиничко-болничке центре, домове здравља, подржали 3.480 младих, будућих лидера у заједницама, установили Награду за изузетност као подршку идејама и пројектима појединаца, организација и институција.

Наводе и да је за њихов блог писало 80 угледних појединаца - амбасадора, лекара, психолога, филантропа, писаца, музичара о физичком, менталном здрављу и друштвеној одговорности.

Значајни и у јавности највише препознати пројекти Хемофарм фондације су кампања „Свим срцем“, која је само у периоду од 2015. до 2019. године реализовала програм подршке за више од 50 здравствених институција у Србији, као и кампање о донирању и трансплантацији органа „Најважнији позив у животу“ и "И ја сам донор. Јер навијам за Србију“ чији је циљ повећање броја донора у Србији.

Један од најновијих пројеката „На кафи са психологом“ покренут је са намером да утиче на свест јавности да се о менталном здрављу мора бринути једнако као о физичком као и да тегобе у вези са менталним здрављем нису лична слабост, већ здравствени проблем за који постоји адекватно решење ако се на време потражи стручна помоћ.

На иницијативу Хемофарм фондације, усвојен је Закон о пресађивању људских органа и установљен Национални дан донора - 6. јун.

Реализоване су бројне акције "Људи људима" у којима су учествовали запослени Хемофарма и Фондације од добровољног давања крви, акција озелењавања до прикупљања различите хуманитарне помоћи за најугроженије становнике Србије.

За свој рад и друштвену ангажованост, Хемофарм фондација је у претходних 27 година добила бројна признања, а само у последњих пет година година освојила је 24 награде, укључујући СТАДА Бест Працтице Ањард.

Током 2017. године проглашена је водећом фондацијом у Србији.

Хемофарм фондација је члан Савета за филантропију Владе Србије, АХК Радне групе за ЦСР-СДГ, Саветодавног одбора Националне алијансе за локални економски развој - НАЛЕД и Српског филантропског форума.

EUR/RSD 117.5720
Најновије вести