Грчић: До новембра Србија добија ледоломац из Румуније 

БЕОГРАД: Током идућег месеца румунска "Ходроелектрика" обезбедиће Србији један брод - ледоломац, договориле су се "Електропривреда Србије" и ова румунска компанија, пишу "Новости".

"Румунска страна се обавезала да до новембра ове године обезбеди један брод ледоломац", рекао је в.д.директора ЕПС-а Милорад Грчић.
Састанак на румунској страни хидроелектране "Ђердап 1" одржан је прошле недеље, а челни људи ова два предузећа, Милорад Грчић и Богдан Николаје Бадеа постигли су прве договоре после више година компликоване комуникације.

"Ми већ имамо један  ледоломац "Гребен" и веома сам задовољан сто смо успели у томе да наредне зиме имамо два ледоломца на Дунаву", рекао је Грчић.
Према  његовим речима, важно је и то што је договорено да постоји максимална синхронизација рада турбина на српској и румунској страни ХЕ "Ђердап 1" како приликом производње тако и током ремонта.

Прошле зиме због залеђеног Дунава наша хидроцентрала је радила смањеним капацитетима, а нови ледоломац ће омогућити да се у случају поновног замрзавања реке брже пробије пловни пут.

На састанку је договорено и да се у наредном периоду заједнички санирају остећења на подводном делу бране које је изазвано вишедеценијским преливањем воде са велике висине као и да се поштује уговор две дрзаве из 1963. године, наводе "Новости".

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести