Граду Кикинда уручена Европска застава части

НОВИ САД: Европска застава части уручена је данас Граду Кикинда, а од представника Парламентарне скупштине СЕ Ерих Фриц у име тог града је преузео градоначелник Павле Марков.
1
Фото: Youtube Printscreen

 Марков и том приликом рекао да ова награда за Кикинду значи повећање капацитета и подизање имиџа града на далеко виши ниво од досадашњег.

“Када добијете овакву награду, она повећава ваш капацитет, имиџ града се доводи на далеко већи ниво, то је опет значајно за све оне који први пут долазе овде И који желе да живе у овом граду, који желе да инвестирају овде, који желе да сарађују са овим градом”, навео је Марков.

Ова награда је, казао је Марков, лична карта која отвара одређена врата која можда у неким другим околностима и не би била отворена.

Представник Парламентарне скупштине Савета Европе Ерих Фриц нагласио је да је Кикинда добар пример града у коме се гаји интеркултура и интеркултурални односи.

“Кикинда је добар пример града у коме се гаји интеркултура, у коме се гаје интеркултурални односи, где се кују планови за заједничку међународну будућност, за културу. На подручју Баната је запањујуће то што има пуно прекограничних контаката И пројеката а знамо сви да та прекогранићна И интернационална сарадња није увек без неких тензија”, рекао је Фриц.

Он је напоменуо да је управо због тога веома важно да останемо у дијалогу, да слушамо једни друге јер, како је нагласио, тек тада можемо наћи неки заједнички језик.

У Кикинди живи око 70 хиљада становника од чега је већинско становништво српско, док остатак становништва у том граду чине припадници готово свих националности у Војводини, а највише Мађара.

У Кикинди заједно живе Срби, Мађари, Роми, Хрвати, Црногорци, Румуни, Македонци, Словаци, Русини, Украјинци, Бугари, Буњевци, Бошњаци. 

Такође су у овом граду школе углавном вишејезичне, а припадници неких националних мањина могу И да се информишу на сопственом језику.

Европска застава части, коју је овај град данас добио, представља признање за уложени рад на промовисању заједништва И разумевања између народа Европе Одлуку о додели Европске заставе части Граду Кикинда донела је Парламентарна скупштина Савета Европе на седници одржаној 24. априла у Стразбуру.

EUR/RSD 117.5848
Најновије вести